Arhiva

Nagrada Musa Ćazim Ćatić: Najboljim proglašeno djelo Tuzlanke Mare Grbić
U povodu obilježavanja 145 godina od rođenja Muse Ćazima Ćatića (1878–1915.) sinoć je u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona organizovana svečanost dodjele književne nagrade, koja nosi ime po tom bosanskohercegovačkom pjesniku.

Kulturno udruženje “Musa Ćazim Ćatić” i ove godine je organizovalo konkurs za najbolju pjesmu i priču u povodu godišnjice rođenja Muse Ćazima Ćatića,  a nagrade su dodijeljene autorima najuspjelijih pjesama za djecu, odnosno za najuspjeliju bajramsku priču i pjesmu. Ove godine je pristigao do sada najveći broj prijavljenih pjesama i priča, a odlučeno je da se dodjela nagrade upriliči u Tuzli.

Prvu nagradu je osvojila Mara Grbić, profesorica iz Tuzle za djelo Mama= Zima, drugo mjesto dijele: Branka Šumar Krupljanin, Zenica – Moja prva školska torba i Muhidin Šarić – Pjesma jedne trešnje, a treću nagradu su podijelili: Elvedina Suljić, Osjek (Ilidža) – Dijete i ja, Vaselin Milićević, Vrbas – Mesečeva igra i Meho Jakupović, Kozarac – Plišani cuko.

Posjetiocima ovog događaja su predstavljena i Sabrana djela Muse Ćazima Ćatića, u tri knjige.

Organizatori događaja bili su KU „Musa Ćazim Ćatić“ iz Odžaka, BMG Bosanska medijska grupa i  Bosanski kulturni centar TK Tuzla, koji su samo dio širokog tima ljudi koji učestvuje u ovoj manifestaciji a koji daju svoj doprinos očuvanju od zaborava lika i djela Muse Ćazima Ćatića.

Izvor
enovosti.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button