SvijetValter TuzlanskiVijesti

CNN: Velika porota glasala za podizanje optužnice protiv Donalda Trumpa
Velika porota na Menhetnu glasala je za podizanje optužnice protiv Donalda Trumpa, javlja CNN pozivajući se na tri izvora upoznata sa tim slučajem.

Ovo je prvi put u američkoj istoriji da će se sadašnji ili bivši predsjednik suočiti sa krivičnom prijavom.

Okružno tužilaštvo Menhetna istražuje bivšeg predsjednika u vezi sa njegovom navodnom ulogom u isplati novca i zataškavanju, u koje je uključena zvijezda filmova za odrasle Stormi Danijels, a sve u vezi sa predsjedničkim izborima 2016.

Odluka će, kako ističe CnN, sigurno izazvati šokove širom Sjedinjenih Država, gurajući američki politički sistem – koji nikada nije video da se jedan od njegovih bivših lidera suoči sa krivičnom prijavom, a kamoli da se pritom ponovo kandiduje za predsjednika – u nepoznate vode.

Sudski postupak protiv Trumpa uvodi predsjedničku kampanju 2024. u novu fazu – u kojoj je bivši predsjednik obećao da će nastaviti sa procesom kandidature, uprkos tome što je suočen sa krivičnim optužbama.

Trump je različite istrage koje se vode u vezi sa njim često nazivao „lovom na vještice“, pokušavajući da utiče na javno mnjenje predstavljajući se kao žrtva onoga što tvrdi da su političke istrage koje vode demokratski tužioci.

Kako se podizanje optužnice bližilo, Trump je pozvao svoje pristalice da protestuju zbog njegovog hapšenja, ponavljajući njegove pozive na akciju nakon izbora 2020. kada je pokušavao da poništi ishod izbora u kojima je izgubio od predsjednika Džoa Bajdena.

Trump je dugo izbjegavao pravne posljedice u svom ličnom, profesionalnom i političkom životu. On je tokom godina rešio niz privatnih građanskih tužbi i platio izlazak iz sporova u vezi sa Trumpovom organizacijom, njegovom istoimenom kompanijom. Kao predsjednik, dva puta ga je opozivao Dom predvođen demokratama, ali je izbjegao osudu Senata.

Radiokameleon.ba/ N1Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button