BiHZanimljivosti i zabava

Zmije se bude iz zimskog sna – evo na šta trebate paziti ukoliko dođete u kontakt
Kao i svake godine dolaskom toplih proljetnih dana zmije se bude iz zimskog sna i izlaze iz svojih zimskih skrovišta te kreću u potragu za partnerom i hranom.

Njihova aktivnost ponajprije ovisi o temperaturi okoliša, stoga ih se tokom dana, kada je temperatura zraka dovoljno visoka, često može pronaći kako se sunčaju na otvorenim i osunčanim površinama. Međutim, lijepo i toplo vrijeme ne mami samo zmije na pojačanu aktivnost, nego i ljude koji u proljeće više vremena provode u prirodi, čime se povećava mogućnost slučajnog susreta sa zmijama.

Poskok naseljava različita staništa, ali preferira osunčane stijene ili kamenjare od razine mora do oko 2.400 metara nadmorske visine.

Neki od razloga češćeg i dužeg boravka ljudi u prirodi su šetnje, planinarenje, uređivanje dvorišta, poljoprivredni radovi i slično. Važno je imati na umu da se mogućnost susreta sa zmijama može značajno umanjiti pridržavanjem nekih osnovnih pravila ponašanja u prirodi i poznavanjem vrsta koje dijele svoj životni prostor s ljudskim.

Za što bezbrižniji boravak u prirodi preporuka je nošenje odgovarajuće odjeće i obuće, kako bi se noge zaštitile od eventualnog ugriza. Također, treba uvijek pripaziti gdje se staje, a prije odmora provjeriti mjesto na koje želimo sjesti te ne dodirivati nepregledna mjesta rukama (izbjegavati blizinu grmlja, nakupine kamenja ili granja i sl.).

U slučaju nailaska na zmiju ne treba paničariti niti je slučajno pokušavati uhvatiti. Zmiju je potrebno polako zaobići ukoliko je to moguće ne uznemiravati je, a ako se nalazi na putu koji to onemogućava može je se pošpricati običnom vodom ili zaplašiti udarcima (nogom) o tlo, te pustiti da sama otiđe svojim putem. Zmije nemaju vanjskih slušnih organa pa slabo čuju zvukove koji se šire zrakom, ali zato preko kostiju donje čeljusti vrlo dobro osjećaju vibracije tla te ih udaranje u tlo plaši.

Žena na ulaznim vratima zatekla zmiju dugu metar i po | Info | Društvo

Treba imati na umu da zmije nisu agresivne životinje te da izbjegavaju kontakt, a pokušat će ugristi jedino ako se osjećaju ugroženo i prestrašeno.

Glavni simptom ugriza otrovnice je oticanje tkiva koje se brzo širi od mjesta ugriza, a kao lijek protiv trovanja zmijskim otrovom koristi se posebni protuotrov.

Za očekivati je da se bojimo onoga što ne poznajemo, ali uz dozu opreza i međusobnog uvažavanja, boravak u prirodi može biti ugodan i za ljude i za zmije, a razloga za uživanje u prirodi i njenim vrijednostima ima pregršt.

 

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button