BiHVijesti

Usvojen Budžet BiH u iznosu od 1,31 milijardu KM
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je na hitnoj sjednici usvojio Budžet institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu.

Za usvajanje Budžeta BiH glasalo je osam delegata, pet je bilo protiv uz dva uzdržana.

On je, podsjetimo, jučer po hitnom postupku usvojen i u Predstavničkom domu PSBiH.

Ovogodišnji budžet, a na osnovu odluke Predsjedništva BiH usvojen je u iznosu od 1,3 milijarde KM što je povećanje od 241 milion KM u odnosu na prošlu godinu.

Na današnjoj diskusiji o predloženom budžetu u Domu naroda, delegat Džemal Smajić kazao da je od ministra finansija i trezora BiH Zorana Tegeltije koji se prije diskusije obratio delegatima, očekivao da će objasniti iz kojih razloga se nije poštovao budžetski kalendar i zašto nije budžet upućen u zakonodavni postupak i time se omogućilo delegatima da učestvuju u kreiranju ovoga budžeta.

“Kako nisam bio u mogućnosti da učestvujem u kreiranju ovoga budžeta niti amandmanski djelujem, prilikom glasanja ću biti suzdržan,” najavio je Smajić.

Delegatkinja Marina Pendeš je kazala da usvajanjem budžeta danas, “omogućavamo Vijeću ministara i svim institucijama na državnoj razini da istinski mogu prihvatiti odgovornost koju su preuzeli i početi raditi svoj posao, prvenstveno vezano za naš evropski put i otpočinjanje reformskih procesa i agedne koju smo preuzeli”.

Delegat Zlatko Miletić je kazao da je pročitao predloženi budžet od prve do zadnje stranice.

Naveo je da je prije donošenja samog budžeta mislio da će imati priliku da vidi Globalni fiskalni okvir.

Kazao je da je ovo moglo biti urađeno i “na malo drugačiji način, da imamo priliku da utičemo na pojedine segmente amandmanski, da ponešto popravimo”.

“Nadam se da će mi neko od vas, pošto vi predstavljate poziciju, konačno reći da li ćete glasati za dopune Zakona o plaćama i naknadama, koji dolazi iza ove tačke, da bi ja znao kako ću glasti za budžet. Ukoliko budete za to da se, uslovno rečeno, funkcionerima, imenovanim osobama, plaće smanje u narednoj tačci dnevnog reda, ja ću vas podržati. Ukoliko to nećete, ja vam za budžet, u tom smislu da bi mi podržali da sami sebi povećamo plaće, ne bi glasao,” kazao je Miletić.

Delegat Želimir Nešković je kazao da je njemu najviše indikativno da se budžet konstantno povećava iz godine u godinu, počevši od 2018. godine na ovamo.

“On je u 2023. planiran jednim enormnim povećanjem, što smatram da nije u redu, zato što ovo povećanje ide direktno na uštrb prihoda RS, Federacije BiH i lokalnih zajednica u RS i FBiH,” naveo je Nešković.

(FENA)Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button