TZ in my ♥

JU Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić”, Tuzla

JU Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić”, Tuzla

JU Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić”, Tuzla – posjeduje raznovrstan i vrijedan fond od 200.000 bibliotečkih jedinica (opći referalni izvori – enciklopedije, rječnici, leksikoni, bibliografije ; fundamentalni radovi iz pojedinih naučnih i umjetničkih oblasti ; značajne edicije iz oblasti književnosti, historije i filozofije ; domaća i strana raritetna izdanja ; disertacije i magistarske radove ; fond serijskih publikacija). Osnovana je 1946. godine.
Suočavala se sa nedaćama neadekvatnog smještaja te je često seljena. Rad Biblioteke organizovan je po službama: Služba za matične poslove i razvoj bibliotekarstva / Služba za Zavičajnu zbirku i bibliografiju sa izdavačkom djelatnošću / Služba za nabavku i obradu bibliotečke građe i periodične publikacije / Služba za naučne informacije i referalnu djelatnost / Služba za rad sa korisnicima bibliotečkih usluga i kulturno-zabavne djelatnosti / Služba za zajedničke poslove. Ističu se strane zbirke – Američki kutak ; Austrijska biblioteka ; Turska biblioteka ; Iranska biblioteka. Tu su, naravno, još mnogi važni sadržaji.
U okviru obilježavanja 70 godina postojanja i rada Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla , 21. septembra 2016. godine provisana je monografija ove ustanove. Monografija Biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla, jubilarna je publikacija koja predstavlja ilustrirani pregled Biblioteke danas. Zadatak joj je da skrene pažnju javnosti na sedamdeset godina dugu tradiciju Biblioteke, ali i na određene vrijednosti koje su rezultat njenozg višedecenijskog postojanja. (https://nubt.ba/)

Slika 1 – JU Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić”, Tuzla – Foto: Dragutin Matošević
Slika 2 – JU Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić”, Tuzla – 2016, sedamdeset godina postojanja (monografija).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button