KulturaMuzikaTuzlaTuzlanski kanton

Gdje je danas tuzlanski kantautor i gitarista, autor brojnih muzičkih hitova – Jasmin Mag?
Bijeli snjegovi se na Igmanu tope, a mi se prisjećamo muzičara koji je sinonim za kvalitetnu muziku u Tuzli.

Jasmin Mujanović Mag, kantautor i gitarista, rođen je u Tuzli gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje, a na Univerzitetu u Tuzli je diplomirao i magistrirao iz oblasti Anglo-američkih književnih studija.

Kao gitarista nastupao je sa tuzlanskim rock-bendom Hidrant u drugoj polovini ’80-tih. nedugo nakon toga, kao autor i gitarista predvodi tuzlansku heavy-hard-rock grupu Crna ruža.

U toku rata u BiH, Jasmin Mag je stvarao i snimao samostalno da bi 1997. godine oformio tuzlanski bend Alarm sa kojim je, kao kompletan autor (muzika, tekst i aranžman) snimio tri dugosvirajuća albuma.

Njihov prvi album “Pljuni na svoj isprani mozak” doživio je veliki uspjeh, naročito među omladinom i bio je kritika sistema i društva.

“Alarm je direktan odgovor na novokomponovanu ˝šund˝ atmosferu u našem okruženju i mentalnom sklopu. On je nastao i kao znak otpora prema kulturnoj kolonizaciji naše zemlje. U trenutku kada se grad Tuzla oporavlja od rata, a BiH svakodnevno zatrpavaju gomile kulturnog, kvazi – umjetničkog, kvazi – intelektualnog, radio – aktivnog, anahronog smeća, Jasmin Mujanović – Jazz – Alarm je krenuo u svoju odiseju.” – prenose Tuzlarije u svom tekstu davne 2005. godine.

Svi ga pamtimo po bezvremenskom hitu “Bijeli snjegovi” od čijeg je nastanka prošlo 20 godina. , a koja je zasigurno jedna od najljepših otpjevanih pjesama o Bosni i Hercegovini.

Jasmin Mag – Mnogobrojna priznanja za umjetnički rad

Dobitnik je brojnih nagrada iz domena muzičkog stvaralaštva, a nakon izdavanja kompilacijskog albuma „Global Connectivity Vol.1“ za zapadno tržište u izdanju Helena Music Records, na američkoj i globalnoj muzičkoj web-platformi Reverb Nation u samo godinu i po dana njegovi video-spotovi su ostvarili nevjerovatnih 61 milion pregleda. (https://www.reverbnation.com/jasminmag ).

2018. godine objavio je pjesmu “I sad jedna zvijezda sja” koju je posvetio djeci, djevojkama i mladićima ubijenim na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. i svim stradalim građanima Tuzle u periodu 1992-1995.

Jasmin je u svom intervjuu za televiziju RTV7 rekao kako ne požuruje svoju kreativnost i stvaralaštvo, te kako pažljivo uklapa instrumentale sa tekstovima, tako se zna desitit da neki tekstovi traže svoj put i odgovarajuću muziku i po 10 godina.

No photo description available.

Počevši od tog perioda pa do danas, njegove pjesme se emituju na brojnim radio stanicama Kanade, Velike Britanije,, Sjedinjenih Američkih Država, Skandinavije i drugih regiona i država.

Jasmin Mag trenutno živi i radi u Njemačkoj i još uvijek uživa u svom stvaralaštvu, poznat je i pod umjetnički imenom Jazzy Lee Wild, u nastanku su pjesme za novi album i okuplja ekipu za novi bend, a sprema se i knjiga poezije.Izvor
bhstring.netenovosti.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button