LifestyleTuzlaTuzlanski kanton

Iznajmljivanje stana u Tuzli: Raspon cijena i luksuz za mnoge
Tuzla je studentski grad sa velikom potražnjom za stanovima na iznajmljivanje, a kako rastu cijene svega ostalog, tako su porasle i cijene stanarine.

Pronašli smo svega pedesetak dvosobnih stanova na OLX-u za iznajmljivanje na duži vremenski period.

Većinom je u oglasima navedeno da se stanovi iznajmljuju studenticama, a oni jeftiniji su u sklopu privatne kuće.

Raspon cijena je raznovrstan, ali cijene onih koji su dio privatne kuće se uglavnom kreću od 250 do 350KM za kvadraturu od 30 do 50 m2.

Najjeftiniji stan u stambenoj zgradi nalazi se u ulici Rudarska 51, a iznajmljivanje košta 350KM i ima površinu od 64 m2, dok se najskuplji stan nalazi u ulici Klosterska, luksuzno opremljen sa površinom od 61 m2 a mjesečna kirija iznosi 800KM.

Stan Tuzla, Klosterska 61m2

Ekonomista Faruk Hadžić za N1 je analizirao trenutnu ekonomsku situaciju koja uslovljava život građana u Bosni i Hercegovini. Između ostalog je poručio da će kamatne stope i dalje rasti kako bi se ublažila inflacija te da iz tog razloga u ovom trenutku ne bi rješavao stambeno pitanje.

Naveo je kako svjedočimo rekordnoj inflaciji u BiH te kako je realna plata u državi smanjena dok je nominalna rasla.

“Dakle, svako od nas ako je dobio i neko čak manje povećanje plata ne može više kupiti isto proizvoda i platiti usluga kako se možda moglo prije nekoliko godina. I to je sada najveći problem”, naveo je Hadžić.

Uzevši u obzir ekonomsku situaciju i finansijske mogućnosti naših sugrađana vjerujemo da je rješavanje stambenog pitanja i iznajmljivanje stanova veliki izazov za mnogobrojne studente.

Podsjećamo, grad Tuzla objavio je javni oglas za podnošenje prijava za odobravanje novčanih sredstava na ime subvencije kamate za rješavanje stambenog pitanja mladih u ukupnom iznosu kamate. Javni poziv traje do 31.03. a detaljnije informacije možete pročitati ovdje.Izvor
n1info.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button