Zanimljivosti i zabava

TEDx Talks – Zašto su svi psi, dobri psi (VIDEO)
Svaka knjiga o treniranju pasa obećava savršenog ljubimca ili deset načina kako da osigurate dobrog psa. Međutim, znanost nam govori da je to sve pogrešno.

Stručnjakinja za kogniciju pasa, Alexandra Horowitz, daje uvid u um vašeg psa, dijeleći rješenja za uobičajena “nepoželjna ponašanja” koja su često jednostavno rezultat pokušaja šteneta da komunicira u svijetu koji je vrlo drugačiji od njihovog. Čujte o evoluciji i psihologiji iza ponašanja vašeg psa – i kako im pružiti sretniji i zdraviji život.

Neposlušnost vašeg psa vam zapravo govori jednu stvar, a to nije da je loš pas. Ono što vam govori jest kako vaš pas doživljava svijet na drugačiji način od vas. Razumijevanje toga je ključ za odgoj sretnog psa. Zato želim istaknuti dvije stvari kako bismo pojasnili što zapravo znače “loše ponašanje” kod pasa.

Prva stvar, “loše ponašanje” nije zapravo “loše ponašanje”. To je komunikacija. To je prikupljanje informacija. To je iznenađenje, uzbuđenje, ponekad dosada. To je pogled u fazu života u kojoj se vaš pas nalazi.

28 Funniest Dog Memes - Best Viral Dog Jokes and Pictures

Na primjer, lajanje na gosta je komunikacija. Mi to nazivamo nepristojnim ponašanjem, ali to nije nepristojno, pas vam zapravo nešto govori, “Neko je ovdje.” A vi to potičete tako što idete ravno do vrata i često im uzvraćate lajanjem (razgovorom) na svoj način.

Zato je važno razumjeti da je svako ponašanje vašeg psa zapravo pokušaj komunikacije s vama. Vaš pas ne želi biti loš pas ili vam stvoriti probleme. On jednostavno pokušava komunicirati s vama na način na koji zna. Ako to razumijete, moći ćete bolje odgovoriti na potrebe svog psa i osigurati mu sretniji i ispunjeniji život.

Vaš pas vam zapravo govori o fazi života u kojoj se nalazi. Ako imate psa koji ima između šest mjeseci i dvije godine, ne posjedujete, kao što se često pretpostavlja, štene. Imate tinejdžera, adolescenta u sazrelom tijelu tridesetogodišnjaka koji prolazi kroz fazu.

Kao i ponašanje ponekad nepredvidivog četrnaestogodišnjaka – distanciranog ili svađalačkog – ova faza kod pasa potaknuta je hormonima.

Oni koji vode do spolne zrelosti također imaju i druge posljedice, poput povećane osjetljivosti na dodir i manje samokontrole. Njihov mozak se doslovno preuređuje, posebno u područjima koja reguliraju emocije i donošenje odluka. Možda ćete primijetiti više izazova za vašu autoritet.

Da bi ste saznali više o predavanju, pogledajte linkovani video sa prevodom.

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button