BiHZanimljivosti i zabava

Svečana prezentacija 20 odabranih radova projekta ‘NFT for Women’
Muzej savremene umjetnosti (MSU) Republike Srpske i kancelarija UN Women u BiH upriličit će u srijedu, 29. marta u tom muzeju svečanu prezentaciju 20 odabranih umjetničkih radova umjetnica koje su izabrane na osnovu Javnog poziva u okviru projekta “NFT for Women” i koji su postali dio prve NFT kolekcije u BiH.

Dvadeset umjetnica odabranih u okviru projekta “NFT for Women” su: Lejla Ahmedspahić, Melisa Ahmetović, Maja Dodig, Edita Gazibara, Maja Halilović, Aleksandra Ivanković, Andrea Krnetić, Marina Krsmanović, Ivana Kurešević, Radmila Lizdek, Ana Lukenda, Jelena Medić, Danijela Mihić, Željka Momirov, Borjana Mrđa, Željka Paić, Nastasija Puhalo, Edina Selesković, Amila Šarić i Alisa Teletović.

“NFT for Women” je pilot projekat koji Muzej savremene umjetnosti RS razvija sa kancelarijom UN Women u BiH. Cilj je približavanje NFT-a lokalnoj umjetničkoj zajednici i ukazivanje na značajan ekonomski potencijal ove inovacije za savremenu umjetnost i kreativne industrije. Jedan od glavnih ciljeva projekta je osnaživanje žena u umjetnosti i digitalnim tehnologijama koje otvaraju vrata za ulazak umjetnica na novo tržište sa velikim ekonomskim potencijalom.

U periodu od 1. decembra 2022. do 30. januara bio je otvoren javni poziv za umjetnice svih starosnih dobi koje su željele da  svoju umjetnost plasiraju u okviru NFT tržišta. Nakon zatvaranja javnog poziva, stručni žiri je izabrao dvadeset umjetnica sa po jednim umjetničkim radom koji će biti transformisani u NFT-eve.

Izabrani originalni radovi će biti trajno pohranjeni u depou Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. Transformacijom umjetničkog rada iz fizičkog u digitalni oblik prelazi se sa analogne na digitalnu formu čime se mijenja vrijednosna struktura u kojoj originalni rad više nema raniju tržišnu vrijednost.

Na svečanoj prezentaciji publika će imati priliku da se informira o rezultatima projekta, pogleda digitalizovane radove finalistkinja i da se upozna sa njihovim dosadašnjim radom. Kao završni dio programa biće prezentovana online galerija odabranih djela sa aukcijom na kojoj će moći da učestvuju svi prisutni i time podrže osnaživanje žena u umjetnosti.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button