PolitikaRegion

Stano: Srbija i Kosovo napuštaju put u EU ako ne provedu odredbe sporazuma o normalizaciji odnosa
Glasnogovornik u Europskoj uniji Peter Stano kazao je kako su Kosovo i Srbija obvezni provesti sporazum o normalizaciji odnosa i aneks iz Ohirda, ali da će u slučaju da to ne učine napustiti put u Europsku uniju (EU).

Prema njegovim riječima, institucije Europske unije će idućih dana, uz podršku čelnika EU, učiniti prve korake ka provedbi Ohridskog sporazuma zajedno s Kosovom i Srbijom.

„Međunarodni ugled i povjerenje u Kosovo i Srbiju sada će biti u igri, tako da se oni trebaju iskazati kao partneri od povjerenja za EU i zato je nužno da provedu ono što su obećali”, kazao je Stano u intervjuu za agenciju Beta.

ŠTO SU OBEĆALI TREBAJU I ISPUNITI: Evropska unija, sa Srbijom i Kosovom kreće u sprovođenje... | Slobodna Bosna
Peter Stano

Stano je podsjetio kako je visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell istaknuo kako ne vrijede  bilo kakve spekulacije oko potpisa ili valjanosti sporazuma iz Ohrida, te dodao da sve što se dosad zbivalo u dijalogu je dokazalo da se značaj sporazuma mjeri stupnjem njegove primjene, a ne potpisom.

Čelnici EU su prošlog četvrtka pozvali Kosovo i Srbiju da brzo i u dobroj veri ispune svoje obveze preuzete na sastanku u Ohridu i naglasili da su se “Kosovo i Srbija u potpunosti obvezali da će provesti sve stavke sporazuma i aneks”, kazao je Stano.

“Obje strane dobro znaju o čemu se trebaju dogovoriti i što provesti jer su to izričito prihvatile ohridskim sporazumom i EU će im svakako pomoći, ali nije EU ta koja će predlagati specifična rešenja, dok su obveze preuzete jasno”, kazao je Stano.

On je također istaknuo kako i jedna i druga strana znaju da će biti vrlo nepovoljnih posljedica ako se to ne učini, jer je to dio dogovora.

Prema aneksu sporazuma o normalizaciji odnosa Kosovo se obvezalo da će se odmah posvetiti formiranju Zajednice srpskih općina, a EU je u ohridskom sporazumu i aneksu jasno predočila da to moraju provesti dvije strane, podsjetio je Stano.

“EU žali što Srpska lista nije iskoristila svoje demokratsko pravo za sudjelovanje na općinskim izborima”, ali su primijetili i da je to “unutarnja stvar, očigledno politička, samih kosovskih Srba, pitanje demokratskih opredjeljenja i poteza”, kazao je Stano.

U Ohridu, 18. ožujka održan je, nakon sastanka u Bruxellesu, novi sastanak kosovskog premijera Albina Kurtija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića nakon kojeg je Borrell ponovno objavio da je postignut dogovor o planu provedbe sporazuma. Međutim, sporazum nije porpisan jer to odbija učiniti Vučić koji je također rekao da ne namjerava provesti pojedine odredbe tih sporazuma za koje EU tvrdi da je postignuta suglasnost.

Viola von Cramon, izvjestiteljica za Kosovo u Europskom parlamentu kazala je da su retorika srbijanskog predsjednika Vučića nakon Ohrida i ruganje s ‘nesnosnim bolovima u desnoj ruci’ naišli na veoma loš prijem, kako u Bruxellesu tako i u prijestolnica EU.

Viola von Cramon-Taubadel – Belgrade Security Forum
Viola von Cramon

Komentrirajući izjavu Vučića da sporazum nije potpisao, Crmaon je priopćila da Srbija ne odlučuje može li Kosovo ući u UN.

Nakon sastanka u Ohridu kosovski premijer Albin Kurti kazao je da će se samoupravljanje za srpsku zajednicu na Kosovu ostvarivati na temelju Ustava Kosova i da to ne znači samoadministraciju niti autonomiju.

No na prošlotjednoj sjednici kosovske Skupštine Kurti je rekao kako su mu predstavnici međunarodne zajednice jasno stavili do znanja da se preuzete međunarodne obveze moraju ispuniti pa se tako ne mogu izbjeći ni sporazumi koje su prethodne vlade postigle sa Srbijom.

Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button