IstaknutoSportTuzla

Ramiz Delić-Bara: 70 godina ljubavi prema tenisu

Tuzlanski tenis
 Ramiz Delić, Bara,  je jedan od reosnivača tuzlanskog Teniskog kluba „Sloboda“ nakon ratnih dešavanja. Tenisom se bavi 70 godina. Ramiz je neko ko je gradio ovaj klub gotovo od njegovog nastanka, pa do dana kada je postizao najveće uspjehe u svojoj historiji.

Ono što je Ramizu ostalo danas od onoga što je gradio tokom svog života, jeste nostalgija za tim vremenima, bol zbog nepravde i ogromna želja da se tenis kao sport vrati u Tuzlu i na vrhove takmičarskih ljestvica. S Ramizom razgovaramo povodom 70 godina aktivnog rada u teniskom sportu u Tuzli.

„Teniski klub „Sloboda“ u bivšoj Jugoslaviji bio je jedan od najprepznatljivijih teniskih centara. Na turnirimima u ovom klubu igrali su igrači sa svjetskih rang listi u svim katogorijama, a isto tako igrači i igračice ovoga kluba igrali su na turnirima širom svijeta. TK „Sloboda“  dva puta je osvajao titulu juniorskog prvaka  kao i dva puta titulu seniorskog prvaka bivše države . Na turnirima koji su igrani nekada u ovome klubu plaćale su se ulaznice, tribine su često bile pune.“,  prisjeća se Ramiz Delić, jedan od osnivača TK „Sloboda“.

O svojim prvim sjećanjima, počecima i ljubavi prema tenisu, Ramiz je sjetno pričao, a evo kako je sve počelo.

„ Sjećam se da nas je učiteljica vodila i na bazen i na tenis koji su jedan do drugog i od tada su počeli moji kontakti i sa tenisom i sa bazenima. Ono što je meni interesantno iz tog vremena jest da se u zimskom periodu na tim istim igralištima igrao i hokej na ledu. Igrališta bi se polila i kad se zalede igrao bi se hokej s ručkama metle i lopticama. Klub je imao na raspolaganju i prvi stol za stoni tenis. Zatim, prvi put sam prisustvovao i gledao međunarodni turnir koji se igrao u Tuzli, prije 65 godina, a danas takvog turnira u Tuzli nema. Tako se i rodila ljubav prema tenisu.“

U Tuzli danas postoje četiri teniska kluba; Sloboda , Zmaj od Bosne , Dramar i Poštar. Svi ovi klubovi u prošlosti bili su uspješni. Šta je danas zajedničko za tuzlanske teniske klubove, da li je zainteresovanost mladih za ovim sportom pala ili s druge strane nema interesa za razvojem ovog sporta, mišljenja su podijeljena. A Ramiz je dao i svoje mišljenje.

„Zajedničko za sve ove klubove je da je vrlo malo djece uključeno u klubove. Nikad u historiji ovih klubova nije bilo manje djece u trenažnom procesu , odnosno nikada nisu bili lošiji takmičarski rezultati, a da TK “Poštar” nema nijedno dijete u trenažnom procesu. Dokaz o lošim rezultatima je i činjenica da na posljednjem regionalnom takmičenju dječaka i djevojčica do 14 godina (memorijal “Tanović” ), nijedno dijete iz našeg grada nije prošlo prvo kolo. Za loše stanje u ovim klubovima je prije svega zaslužna loša struktura upravljanja. Nezainteresovanost onih koji vode klubove. Lični interesi su postavljeni iznad interesa ljudi koji žele da treniraju. Klubovi su u državnoj svojini, samim tim uzurpirani su od strane svojih predsjednika koji gledaju ličnu korist i kao da im nije nimalo stalo do tenisa kao sporta. Činjenica je da je TK „Sloboda“ svog predsjednika  dobio 2007. godine, dužnost će obavljati do 2025., a  najvjerovatnije kako je namjerio i do kraja života . Predsjednik  “TK Zmaj”,  počeo je svoj prvi četvorogodišnji mandat prije 20 godina i još uvijek  je na toj funkciji. Ovdje treba napomenuti da je mandat predsjednika po Zakonu četiri godine i da se u prošlosti ova odredba  uvijek poštovala. Sad se ne poštuje, jer predsjednici sami sebi biraju članove skupštine kluba, a onda ti isti članovi njih biraju za predsjednike. To je začarani krug. S druge strane, odgovorne osobe TK „Poštar“ su zbog krivotvorenja zapisnika o održanoj izbornoj skupštini kluba, pod krivičnom prijavom, nadležno Ministarstvo je podnijelo prijavu i taj postupak je još uvijek u toku. Važno je napomenuti da ovaj klub ima dva igrališta od kojih je jedno van upotrebe. Teniski klub “Dramar” prestao je sa radom i ovdje je važno naglasiti da je ovaj klub u privatnoj svojini i da se danas njegov rad svodi isključivo na izdavanje terena.Ovdje bih još dodao da ovaj klub ima najuređenija igrališta u gradu.“

Također, ono što Ramiz još ističe u ovoj priči, jeste da su teniska igrališta u lošem stanju.

„TK „Sloboda, igralište broj 9 zaraslo je u korov i to igralište gotovo da se uopšte više ne koristi. Inače početkom sveke sezone ovo igralište se koliko – toliko uredi, ali to traje najviše jedan mjesec i ono opet zaraste u korov. Prema  ulazu u klub nalazi se polomljena žičana ograda i ona je u takvom stanju od 2020. godine. Poslije te polomljene žičane ograde nalazi se površina nasuta tucanikom i na tom mjestu bile su tribine koje su srušene. Nevjerovatana i neviđena je drskost srušiti tribine, a da pri tome nisu obezbijeđeni svi uslovi izgradnju novih.“

 

Mi ćemo se voditi optimističnom stranom ove priče i vjerovati da će se tenis vratiti u Tuzlu, da će igrališta dobit svoju svrhu i da će ljubitelji ovog sporta predstavljati svoj grad na raznim takmičenjima.

 

Galerija arhivskih fotografija:Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button