SvijetVijesti

Novi protesti protiv Macrona i njegove penzione reforme uz nasilje na ulicama
Francuska se u utorak suočava sa novim danom štrajkova i protesta širom zemlje, nakon što su neki od najgorih slučajeva uličnog nasilja u zemlji posljednjih godina poremetili skupove tokom protekle sedmice, prenosi Reuters.

Protesti protiv planova predsjednika Emmanuela Macrona da odgodi starosnu granicu za odlazak u penziju za dvije godine sa 62 na 64 do sada su bili uglavnom mirni.

Ali bijes je narastao otkako je vlada progurala prijedlog zakona u parlamentu bez glasanja sredinom marta, a ankete su pokazale da su ‘Macronov prezir prema glasačima, kao i snimci policijskog nasilja’, samo dodatno pogoršali stvari.

Možda će Vas zanimati i:

U posljednjem danu protesta širom zemlje prošlog četvrtka, anarhisti Crnog bloka razbijali su izloge, demolirali autobuske stanice i opljačkali McDonald's restoran u Parizu, uz slično nasilje koje se proširilo i po drugim gradovima.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin upozorio je u ponedjeljak da postoji “veoma ozbiljan rizik” od daljeg nasilja u utorak, u glavnom gradu i šire.

Oko 13.000 policajaca biće angažirano na skupovima, od čega nešto manje od polovine u Parizu.

(FENA)Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button