BiHPolitika

Akcize ponovo skinute sa dnevnog reda Doma naroda BiH
Izvještaji o izmjenama zakona o akcizama i porezu ponovo su skinuti s dnevnog reda Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Kolegij ovog doma je to uradio prije sjednice, a Šefik Džaferović je oštro reagirao na tu odluku, ističući da to nije bilo u skladu s procedurama.

Prije sjednice Doma naroda održan je sastanak Kolegija, koji čine Dragan Čović (HDZ), Nikola Špirić (SNSD) i Kemal Ademović (NiP), kako bi se utvrdio dnevni red. Tom prilikom, pet tačaka je skinuto s dnevnog reda, uključujući izvještaje o izmjenama zakona o akcizama i porezu koji su prošli sve potrebne korake za usaglašavanje i usvajanje, osim u ovom domu danas.

Na sastanku Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pet tačaka je skinuto sa dnevnog reda uključujući izvještaje o izmjenama zakona o akcizama i porezu. To je izazvalo reakciju delegata iz Stranke demokratske akcije (SDA) Šefika Džaferovića koji je ukazao da to nije smjelo biti urađeno bez odluke cijelog doma.

Foto: Amer Kajmović / FENA

Džaferović je naglasio da je Kolegij odlučio da ne uvrsti ovu tačku na dnevni red i da samo dom ima pravo donošenja takvih odluka, te da Kolegij nema takvo ovlaštenje. Također, podsjetio je na član 60 Poslovnika Doma naroda prema kojem Kolegij mora uvrstiti prijedloge zakona s mišljenjem, izvještaje komisija i sve druge obavezne tačke u dnevni red.

Džaferović je istaknuo da su tačke o izmjenama zakona o akcizama i porezu prošle sve potrebne procedure i usvojene su u oba doma Parlamentarne skupštine, kao i da su tekstovi usklađeni u komisijama te da Kolegij Doma naroda nije ovlašten da ih skida sa dnevnog reda. “Zašto?”, pitao je Džaferović.

Na nedavnoj sjednici Doma naroda u Bosni i Hercegovini, delegati su se sukobili oko dnevnog reda. Naime, neke tačke su uklonjene s dnevnog reda, a među njima su bile i prijedlozi izmjena zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Prema članu 62. Poslovnika, delegat ima pravo tražiti izostavljanje neobaveznih tačaka na početku sjednice Doma, ali izostavljanje obaveznih tačaka nije dozvoljeno. Međutim, članovi Kolegija su jednoglasno odlučili ukloniti tačke s dnevnog reda zbog promjene vlasti i stava da je prvo potrebno pregledati novo Vijeće ministara BiH.

Foto: Amar Kajmović (FENA)

Nakon pojedinačnog glasanja, utvrđeno je da za vraćanje akciza i PDV-a na dnevni red nema entitetske ni opće većine u Domu. Ostale tačke na dnevnom redu su bile manje bitne za građane BiH i odnosile su se na izvještaje o radu različitih državnih institucija.

Na sjednici nije bilo rasprave o prijedlogu Denisa Zvizdića da oni koji neopravdano ne dolaze na sjednice ne treba da dobijaju plate, jer ga je Ustavnopravna komisija ocijenila neusklađenim. Također, Dom naroda se nije izjasnio o prijedlogu Damira Arnauta o smanjenju otpremnina onima koji idu u penziju sa 30.000 na otprilike 10.000.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button