Muzika

Tuzlanski bend Urban Instinkt sprema se za prvu evropsku turneju
Danas smo se sreli sa frontmenom tuzlanskog hardcore benda ” Urban Instinkt ” Mirzom Čardžićem, koji će nam reći šta trenutno radi bend Urban Instinkt i koju su im planovi u budućnosti.

Bend je na ljeto 2022. godine izbacio svoj drugi po redu studijski album koji je pokupio odlične kritike slušalaca u regiji i svijetu do kojih je album uspio doći. Urban Instinkt slovi kao najproduktivniji i najaktivniji bosanskohercegovački hardcore metal bend iza kojeg stoje dva studijska albuma a na red je došla i prva regionalna i euro turneja.

1.Bend Urban Instinkt trenutno se sprema za svoju prvu turneju pod imenom ” Rise up tour 2023 “. Možete li nam reći gdje sve nastupate i kakvi su vam planovi u 2023. godini sa obzirom da ste jedan od najaktivnijih bosanskih hardcore metal bendova?

Možda će Vas zanimati i:

Trenutno se spremamo za svoju prvu turneju po Evropi i regiji i već imamo dosta bukiranih koncerata a u narednom periodu objavit ćemo još novih datuma. Do sada imamo potvrđene nastupe na festivalima Exit u Srbiji, Breka fest u Sloveniji, Riscossa Hardcore Festival u Firenci te Kunigunda Festival u Velenju te nastupe u Austriji, Mađarskoj, Hrvatskoj, a u planu su i mini turneje i koncerti u Holandiji i Švicarskoj. Na tome intenzivno radimo i organizujemo se sa obzirom da svi imamo poslove, ali bez obzira na sve uvijek nađemo vremena za muziku koju volimo i živimo. Jako je bitno i to da imamo veliku podršku naših porodica, prijatelja i ljudi koji vole ono što radimo i razumiju naš način života. Trenutno nam je cilj da promovišemo naš drugi po redu studijski album “Bijes” kojeg smo izdali na ljeto prošle godine. Mišljenja smo da taj album zaslužuje da se čuje i van granica naše regije tako da je ovo ustvari live promocija tog albuma i same tuzlanske i bosankohercegovacke hardcore scene.

2.Da li imate u planu snimanje novog materijala ? Negdje smo pročitali da sada imate i novog člana u bendu ? Koliko je teško u današnjem vremenu održati jedan hardcore metal bend na okupu?

Što se tiče novog materijala na tome intenzivno radimo uporedo sa svim obavezama koje imamo. Mogu reći da polovina planiranog trećeg albuma je spremno tako da bi uskoro mogli ući u studio i snimiti nekoliko novih pjesama. Što se tiče postave benda tu je došlo do promjena. Naš dugogodišnji član benda Edo Muminović je iz privatnih razloga odlučio da napusti bend tako da je njegovo mjesto popunio Ivan Nikić. Ivan i ja se znamo iz benda Despotic Bullet gdje zajedno sviramo tako da se on veoma brzo uklopio. Da bi bend funkcionisao normalno i preživio sve ono što vrijeme nosi nekada se moraju donijeti i neke teške odluke. Baš kao i u životu.

3. Šta mislite o bosanskohercegovackoj alternativnoj sceni ? Da li u BiH i Tuzli ima bendova koji su vrijedni pažnje i gdje vidite domaću alter scenu u budućnosti?

Pa naša domaća scena po meni u posljednje vrijeme je počela da se budi. Nešto se pokrenulo sa mrtve tačke. Bendova ima više nego prije par godina. Dosta mladih je uzelo instrumente u ruke i pocelo da radi na svojim pjesmama sto je za svaku pohvalu. Jedina stvar koja se nije pokrenula jeste podrška pojedinih festivala u BiH. I dalje se po festivalima vrte jedna te ista isprana imena a mladim bendovima se daje podrška na kapaljku ili skoro pa nikako. To ne mogu nikako i ne želim da svatim. Ali bez obzira na sve to opet ima dešavanja i ja sam siguran da će mlađi bendovi naći načina da se izbore.

4. Imate li kakvu poruku za mlade bendove?

Imam. Uzmite stvar u svoje ruke. Organizujte se, radite na sebi, ulažite u sebe i svoj rad.

5. Za kraj da li nam možete navesti neka nova imena alter scene u BiH koja po su po vašem mišljenju vrijedna pažnje.

Prije svih bih izdvojio bend Činčile iz Sarajeva i njihovog frontmena Vanju. Momci imaju iza sebe nekoliko albuma, odlični su uživo. Nažalost nisam baš siguran koliko su svaćeni u okruženju u kojem žive. Također bih spomenuo sarajevski thrash metal bend Lepra koji je skoro izbacio odličan album. Također tu je bend Futurephobia te bend iz Bihaća Misery Crown kao i odlični hardcore band First Drop iz Doboja. Što se grada Tuzle tiče od novije generacije tu bih izdvojio bend Reluctant i Pokoru, kao dva benda koja rade na sebi, snimaju i izbacuju singlove. Tu je i novi projekat bivših članova benda Contusio Soul Cremation koji će u budućnosti, siguran sam, držati temelje death metal žanra u Tuzli. Također tu je i mladi thrash metal bend Black Wintern čije vrijeme dolazi.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button