Izdvojeni članakKultura

Dok u Tuzli niču nove zgrade, one stare propadaju i odlaze u zaborav
Hastahana – prva javna bolnica u Tuzli, danas nacionalni spomenik BiH

Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika 2014. godine, proglasila je „Historijski spomenik – Hastahana (prva javna bolnica) u Tuzli“, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Možda će Vas zanimati i:

Hastahana u Tuzli je prva bolnica sagrađena u istočnom dijelu Bosne i druga bolnica sagrađena u Bosni i Hercegovini.

Sagrađena je 1874. godine na inicijativu dr. Mehmeda Šerbića, prvog školovanog ljekara iz Bosne i Hercegovine, kojeg je Topal Osman-paša, poslao na školovanje u Carigrad.

Nakon završenog medicinskog fakulteta u Carigradu, dr. Šerbić je upućen na rad u Tuzlu.
Zgrada bolnice sastojala se od osam prostorija: četiri sobe za pacijente sa deset kreveta, prostorija za ordinaciju i prijemnu ambulantu, bolesnička kuhinja i soba za dva bolničara koji su održavali stalno dežurstvo.

Pored toga, u dvorištu je sagrađena ljetna kuhinja, pomoćni magacin i drvena šupa.

U čast obilježavanja stogodišnjice bolnice na objektu je postavljena spomen-ploča.

Historijski spomenik nalazi se u Tuzli, staroj Jala mahali, u ulici dr. Mehmeda Šerbića br. 8–10, nekadašnjoj Strmoj ulici.

Otvaranje azila za duševne bolesnike u Hadži Sinanovoj tekiji u Sarajevu u 18. stoljeću smatra se početkom organizacije zdravstvene službe u Bosni i Hercegovini.

Zgrada Hastahane (bolnice) u Tuzli, druga je bolnica sagrađena u Bosni i Hercegovini. Otvorena je 1874. godine i u njoj, kao i u Sarajevskoj hastahani, liječili su se civili svih vjeroispovijesti.

Ova bolnica je radila sve do 1886. godine kada je u Tuzli izgrađena nova, savremenija bolnica.

Hastahana se našla na spisku sa još 66 objekta, arheoloških nalazišta i historijskih spomenika u Strategiji razvoja turizma Tuzlanskog kantona za period 2022 – 2027. godina međutim nije naznačeno da će doći do bilo kakvih radova, rekonstrukcije i očuvanja ovog objekta.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button