Svijet

CNN: Putin je objavio plan za taktičko nuklearno oružje
Ruski predsjednik Vladimir Putin je kazao da planira rasporediti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji. Kada on upotrijebi riječ “nuklearno”, uzdrma se cijeli svijet te je izgleda to i glavni razlog zašto nešto takvo radi. Ali svijet bi u ovome slučaju trebao pogledati šta je napisano sitnim slovima i istražiti kontekst.

Treba napomenuti da oružje koje Putin planira postaviti u Bjelorusiji nije strateško nuklearno naoružanje. Taktičko nuklearno oružje je manje, ali dovoljno moćno da se može koristiti na bojnom polju. Putin je u posljednjih godinu dana više puta zaprijetio mogućnošću nuklearnog rata, posebice kada su njegove snage pretrpjele gubitke, a to bi moglo pružiti kontekst posljednjoj Putinovoj objavi, piše CNN.

Taktičko nuklearno oružje, koje se ponekad naziva i frontovsko ili nestrateško nuklearno oružje, dizajnirano je za upotrebu na bojnom polju – na primjer, za suzbijanje nadmoćnih konvencionalnih snaga poput velikih formacija pješaštva i oklopa. Ovo je oružje slabije od strateškog nuklearnog oružja poput bojevih glava koje nose interkontinentalne balističke rakete.

Iako se stručnjaci ne slažu oko preciznih definicija taktičkog nuklearnog oružja, niža eksplozivna snaga, mjerena u kilotonama, te vozila za dostavu manjeg dometa često su karakteristike koje ga određuju. Taktičko nuklearno oružje varira u snazi od jednog do 50 kilotona.

Military briefing: Which nuclear weapons could Putin use against Ukraine? | Financial Times

Snaga strateškog nuklearnog oružja kreće se od oko 100 kilotona do preko megatona, iako su tokom Hladnog rata razvijene puno jače bojeve glave. Za usporedbu, atomska bomba bačena na Hirošimu imala je 15 kilotona, tako da su neka taktička nuklearna oružja sposobna izazvati rasprostranjeno uništenje.

Naime, ruski predsjednik trenutno ima puno problema. Mada ruska vojska žestoko bombardira ukrajinske gradove iz zraka, ne napreduje puno na tlu. Putin nije postigao puno tijekom summita s kineskim čelnikom Xi Jinpingom, osim nekoliko novih trgovinskih sporazuma s Kinom. Dapače, izgledalo je kao da sada Kina vodi glavnu riječ i određuje pravila.

Zatim, tu je Međunarodni kazneni sud i nalog za njegovo uhićenje. Dakle, šta zapravo piše sitnim slovima? Putin je za svoju odluku okrivio Zapad, odnosno drugu stranu, rekavši da se odlučio na taj korak jer Britanija namjerava poslati Ukrajini protutenkovske granate koje sadrže osiromašeni uran.

To je, tvrdi Putin, opasna eskalacija. Velika Britanija je opovrgnula njegovu izjavu i navela da će se streljivo koristiti samo u konvencionalne svrhe. Ruski predsjednik tvrdi da Rusija već gradi skladište za taktičko nuklearno oružje, koje će biti spremno do jula ove godine.

Član tima za radijaciju drži oklopnu granatu od 30 mm koja sadrži osiromašeni uran, koju je koristio NATO tijekom zračnih napada na Bosnu 1995., a koja je pronađena u bivšoj vojnoj tvornici u predgrađu Vogošće, u blizini Sarajeva, 15. siječnja 2001. .(AP Photo/Hidajet Delic, File)

Nije naveo konkretan datum kada će tamo stići oružje, ali je napomenuo da Rusija već ima 10 zrakoplova kao i nekoliko raketnih sustava kratkog dometa koji mogu nositi nuklearno naoružanje. Važno je napomenuti da Putin ne namjerava prenijeti kontrolu nad taktičkim nuklearnim naoružanjem bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku, koji to oružje traži već dulje.

Radi se o vrlo čudnoj situaciji

Dvojica bivših američkih diplomata su za CNN kazali da se radi o vrlo čudnoj situaciji. Lukašenko je, ističu, 1994. potpisao sporazum o odustajanju od strateškog nuklearnog oružja koje je Bjelorusija još imala na kraju Hladnog rata. Stoga se postavlja pitanje zašto je pristao na ovaj korak.

Diplomati navode da bi ovo oružje morale održavati ruske snage koje bi bile trajno stacionirane na bjeloruskom tlu, što bi značilo da je Lukašenko još više pod Putinovom kontrolom.

Čini se da Bidenovu administraciju nije previše uznemirila ova Putinova najava. “Nismo vidjeli nijedan razlog za prilagodbu vlastitog strateškog nuklearnog položaja ni bilo kakve naznake da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje”, rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson.

Premještanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiju približava takvu vrstu naoružanja ne samo Ukrajini nego i Poljskoj, Litvi i Latviji, odnosno NATO saveznicama. To podiže razinu prijetnje u Europi, što je vjerojatno i bila Putinova namjera.Izvor
index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button