TZ in my ♥

Izložba fotografija “Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat” – Prikaz

Izložba fotografija “Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat” – Prikaz

Tuzlacima se od 24-03-2023 do 17-04-2023 nudi izuzetna prilika da pogledaju vrijednu izložbu fotografija.

Izložba fotografija “Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat”, svečano je otvorena 24. marta, 2023. godine, u Kući i ateljeu Ismeta Mujezinovića Tuzla (Klosterska 19). Izložbu organiziraju Akademija VII u partnerstvu sa Ambasadom Francuske i Francuskim institutom u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Centrom za kulturu Tuzla.

Izložbu su otvorili – Edin Dino Jahić, direktor Centra za kulturu Tuzla, Mme. Christine Toudic, ambasadorica Francuske u BiH, Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle, a u delegaciji je bio i Monsieur Jean-Christophe Thiabaud, direktor francuskog Instituta u BiH.

Predstavljajući majstorske fotografije pokojne Alexandre Boulat i njenog oca Pierrea, “Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat” dokumentuje modnog dizajnera svjetske klase tokom četiri decenije.

“Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat”, opsežna je zbirka fotografskih radova koji bilježe najznačajnije trenutke u karijeri francuskog modnog dizajnera i kostimografa Yvesa Saint Laurenta. Više od trideset godina, Alexandra i Pierre, imali su ekskluzivan pristup Yves Saint Laurentu, dokumentirajući njegov život i rad, od njegove prve kolekcije 1962. godine do posljednje 2002. godine.

Pierre Boulat proizveo je svoju prvu priču o Yves Saint Laurentu za LIFE Magazine 1962. godine. Naslovna priča, na dvanaest stranica, pratila je dizajnera koji je kreirao prvu kolekciju u svoje ime i za razvoj je trebalo mjesec dana. Ova serija započela je dugu saradnju koja je obuhvatila njihove živote, a kulminirala je Aleksandrom Boulat koja je trideset godina kasnije preuzela dužnost od svog oca.

Godine 1998. Yves Saint Laurent postavio je tri stotine modela na travnjak Stade de Francea za Svjetsko prvenstvo u fudbalu, a u iščekivanju tog događaja, Paris Match je zamolio Alexandru da preuzme dužnost od svog oca. Ponavljajući ono što je njen otac učinio za prvu kolekciju Yves Saint Laurenta dok je dizajnirao za Christian Dior, Alexandra je nastavila da dokumentuje posljednju kolekciju Yves Saint Laurenta 2002. godine. Njen izvještaj, sa ekskluzivnim pristupom, posljednje je koji pokriva jednog od najvećih svjetskih modnih dizajnera.

Jedna od osnivačica Foto agencije VII i središnja figura u životu Fondacije i Akademije VII, pokojna Alexandra Boulat, poznata je po svojoj beskompromisnoj fotografiji značajnih političkih i društvenih tema. Zajedno sa očevih šezdeset godina posvećenih fotoreporterstvu, ostavljaju nasljeđe bez premca.

Ova izložba prikazuje radove koji su nastavili pokrivajući Yves Saint Laurenta i predstavlja neke od najintimnijih trenutaka iza kulisa. Prikazana umjetnost istražuje razvoj dizajna, estetike i pomicanje granica mode tokom prošlog stoljeća. “Njegove pedesetpetogodišnje oči sakupile su najveći umjetnički repertoar, istančan ukus u harmoniji netaknute mladosti”, izjavio je Pierre Boulat.

Izložba je realizirana uz podršku Akademije VII i Fondacije Pierre Bergé-Yves Saint Laurent, a ostaje otvorena do 17. aprila 2023. godine.

Maja Hodžić, dipl. žurnalist
PR – Stručni saradnik za odnose s javnošću JU Centar za kulturu Tuzla
www.centarzakulturu@tuzla.ba

Fotografije – © 2023, Dragutin Matošević (24-03-2023)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button