BiH

Vijeće za štampu i online medije u BiH – Krivičnim zakonom RS narušeni principi slobode izražavanja
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt izmjena Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizira kleveta, čime se, kako navode iz Vijeća za štampu i online medije u BiH, direktno narušavaju osnovni principi slobode izražavanja.

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH upozorava nadležne da su predviđene izmjene zakona vrlo štetne po medijske slobode, te podsjeća da je sloboda izražavanja temeljno pravo. Ona je i u ključnom prioritetu (broj 12) iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Bosna i Hercegovina, navode iz Vijeća za štampu, treba poduzeti konkretne korake u garantovanju slobode izražavanja i zaštiti novinara, a ne korake unazad.

U izmjenama je izostavljen pojam “javni interes” koji je osnovni pojam etičkih novinarskih standarda i sadržan je u Kodeksu za štampane i online medije BiH.

– Novinari imaju pravo i obavezu da izvještavaju o svim činjenicama od javnog interesa. Pri izvještavanju o činjenicama od javnog interesa novinari će voditi računa o zaštiti privatnosti, ličnih i poslovnih podataka fizičkih i pravnih osoba o kojima izvještavaju, pri čemu će interes javnosti uvijek biti primaran u odnosu na zaštitu privatnosti, naročito političara i javnih zvaničnika – navedeno je, između ostalog, u Članu 1 – Rad u interesu javnosti Kodeksa.

Enormno visoke kazne, koje su predviđene izmjenama Zakona u RS, kako navode u Vijeću, doprinijet će cenzuri, autocenzuri, te po samom izvršenju i gašenju medija, jer se radi o neutemeljeno visokim iznosima.

Vijeće za štampu i online medije u BiH poziva sve aktere političke scene u Republici Srpskoj, te novinarska udruženja, akademsku zajednicu i međunarodne organizacije da u narednih 60 dana izvrše dodatne napore kako bi kroz javnu raspravu izmijenili sve sporne odredbe i amandmanima preoblikovali ovaj štetni zakon.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button