BiH

Ukinuta presuda u slučaju “Dženan Memić”, slijedi postupak pred Apelacionim vijećem
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je na zahtjev Tužilaštva BiH ukinulo oslobađajuću presudu Zijadu Mutapu i drugima u predmetu koji se odnosi na okolnosti smrti Dženana Memića.

Sud BiH na čelu sa sudijom Brankom Perićem kao predsjedavajućim vijeća u ovom postupku je prvostepenom presudom oslobodio Zijada Mutapa, Alisu Ramić Mutap, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića da su kao organizovana grupa učestvovali u skrivanju dokaza o stradanju mladića Dženana Memića na Ilidži 2016. godine.

Nakon presude je advokat porodice Memić Ifet Feraget ukazao na to da ona nije zakonita ni pravilna, a državno tužilaštvo je uložilo žalbu koja je prihvaćena što znači da će novi pretres biti ponovljen, ovaj put pred Apelacionim vijećem.

Možda će Vas zanimati i:

Feraget je potvrdio za Klix.ba da je donesena ova odluka, a da su kao razlog navedeni pogrešno utvrđeno činjenično stanje i bitne povrede odredaba krivičnog zakona. Advokat navodi da je, između ostalog, problem bio i u obrazloženju presude sudskog vijeća.

“Svaka presuda mora imati valjano obrazloženje, u protivnom govorimo o proizvoljnoj primjeni prava. Pravila postupka i postoje zbog toga da garantuju donošenje pravilne i zakonite presude, a kršenje tih pravila se sankcioniše ukidanjem presude. To je mala sadisfakcija. Građani i svi mi zaslužujemo odgovorno pravosuđa, a ona odluka nije bila uredu”, rekao je Feraget.Izvor
klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button