Svijet

Sukobi demonstranata i policije u Francuskoj (VIDEO)
Demonstranti ljuti na predsjednika Emmanuela Macrona i njegov plan za podizanje starosne granice za penziju blokirali su pristup terminalu aerodroma, sjedili na željezničkim šinama, sukobljavali se s policijom i bacali projektile na policijsku stanicu tokom dana demonstracija širom Francuske.

Policija je ispalila suzavac na demonstrante u zapadnom gradu Nantu. U Rennesu su koristili vodene topove, pokazao je snimak televizije BFM. Također na zapadu Lorijena, list Ouest-France navodi da su projektili izazvali manji požar u dvorištu policijske stanice.

Aerodrom Roissy-Charles De Gaulle izvan Pariza pogođen je divljom akcijom radnika. U blizini Toulousea na jugozapadu, goruće gomile krhotina blokirale su saobraćaj na autoputu i poslale oblake dima u nebo.

– Postoji mnogo ljutnje, eksplozivna situacija – rekao je lider tvrdolinijaškog sindikata CGT Philippe Martinez na početku skupa u Parizu. Lideri sindikata pozvali su na smirenost, ali su bili ljuti zbog, kako su nazvali, Macronovih “provokativnih” komentara.

Macron je prekinuo sedmičnu šutnju o novoj politici i rekao da će ostati čvrst i da će zakon stupiti na snagu do kraja godine. On je proteste uporedio sa 6. januarom 2021. godine, napadom na američki Kapitol.

Istraživanja javnog mnijenja već dugo pokazuju da se većina birača protivi odgađanju starosne granice za odlazak u penziju za dvije godine na 64 godine.

Birači su bili dodatno ljuti zbog prošlosedmične odluke vlade da progura promjene penzija u parlamentu bez glasanja i zbog Macronovih komentara u srijedu.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button