SvijetVijesti

Češki predsjednik očekuje da će se zapadna podrška Ukrajini vremenom smanjiti
Predsjednik Češke Petr Pavel očekuje da će podrška Zapada Ukrajini s vremenom opadati, a ovo je jedna od prvih izjava neke članice NATO-a koja signalizira mogućnost slabljenja podrške Ukrajini.

“Ako se smanji podrška SAD-a, smanjit će se i podrška niza evropskih zemalja. Ukrajina to mora uzeti u obzir,” rekao je Petr Pavel, citirale su ga njemačke novine Sueddeutsche Zeitung.

Pavel, koji je bivši general NATO-a, rekao je da će rezultat predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama sljedeće godine utjecati na evropsku podršku Ukrajini i Kijev mora shvatiti da je ova godina odlučujuća.

“Moramo uzeti u obzir umor od rata i što to znači za podršku zapadnih zemalja. To će se s vremenom smanjiti,” naveo je, citira njemački list, prenosi Al Jazeera.

Pavel, koji je pobijedio na predsjedničkim izborima u januaru, dosad je snažno podržavao nastavak vojne pomoći Ukrajini.

Snažan je pobornik čvrste integracije svoje zemlje u Evropskoj uniji i NATO savezu, što je promjena u odnosu na bivšeg predsjednika Miloša Zemana koji je održavao dobre odnose s Moskvom i Pekingom.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button