BiHPolitikaVijesti

“Za ono što se desilo u Banjaluci su čuli svi: Od Brisela, Beča, Strazbura…”
Ako se tvrdnje potvrde, vlasti se moraju pozvati na odgovornost – poručila je Dunja Mijatović, komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava u reakciji na napad koji se za vikend dogodio u Banjoj Luci.

U razgovoru za N1 Mijatović se osvrnula i na izvještaj State Departmenta o stanju ljudskih prava, gdje se po pitanju Bosne i Hercegovine upozorava na ozbiljne probleme u pravosuđu, ograničenu slobodu izražavanja, na nasilje protiv novinara, ali i na ozbiljnu korupciju u vlasti.

Mijatović je stava da izvještaj State Departmenta govori, između ostalog, i o neshvatanju ozbiljnosti situacije o kojoj se u mnogim izvještajima govori. Drugim riječima – ništa se ne pomiče u pravcu koji bi ukazao da postoji iskrena politička volja za poboljšanjem situacije i ispunjavanjem onih čuvenih 14 prioriteta Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu.

Štaviše, postoje naznake da se ide u suprotnom pravcu. U te naznake bi se mogao ubrojati i potencijalni zakon kojim bi se kriminalizovala kleveta u entitetu RS, ali i napadi koje su u ovom entitetu pretrpjeli članovi i članice Bh. povorke ponosa.

“Ono što se desilo prošli vikend je vrlo opasno. To je primjer potpunog kršenja ljudskih prava i ponižavanja mladih ljudi. S obzirom na nereagovanje policije – odgovornost je jasna – ona je na institucijama RS”, naglasila je Mijatović.

Istovremeno, napomenula je, slušamo rasprave o zakonima koji će dodatno limitirati slobodu izražavanja.

“A sve to suprotno je stremljenju slobodnom i demokratskom društvu”, dodala je.

Ujedno, sva dešavanja o kojima slušamo suprotna su postulatima Vijeća Evrope prema kojima obaveze ima i država Bosne i Hercegovine, ali i entitet RS.

Osvrće se kratko i na situaciju u Francuskoj, gdje se građani mahom dižu protiv predsjednika Macrona zbog nepopularnih reformi.

“I sve novine pišu protiv njega. Zamislite kada bi se jedan lider počeo baviti time da li je neko uvrijedio njega ili njegovu porodicu. To je smiješno. U našem kontekstu, mi se bavimo čašću političara. U isto vrijeme, u našem društvu se negiraju i glorifikuju ratni zločinci, negira se genocid. A mi pričamo o uvredi i časti. Šta je sa čašću žrtava i njihovim porodicama? Šta je sa ženama koje trpe nasilje u porodice? Šta je sa ljudima sa posebnim potrebama u Bosni i Hercegovini? Zašto se o njima ne govori, dok se govori o tome kako će novinari još više da dobiju po prstima?”, upitala je komesarka Vijeća Evrope za ljudkska prava.

Dodaje – onaj ko ne može istrpiti kritiku – ne treba niti ulaziti u politiku.

Osvrnula se, ujedno, i na očekivanja države od Evropske unije.

“Ne možete se busati u prsa i govoriti da hoćete u EU, kao i očekivati fondove EU, a dopuštati situacije kao ona što se desila u Banjaluci. I to nije jedina takva, ali je to stvar za koju su svi čuli – od Brisela, Beča, Strazbura..”, naglasila je Mijatović.

Takvi potezi nadležnih, dodala je, neće proći olako.

Podsjetimo, nakon napada huligana i reakcije policije za koju aktivisti tvrde da nije bila valjana, članovi Organizacionog odbora Bh. povorka ponosa će podnijeti krivične prijave protiv predsjednika RS Milorada Dodika i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.Izvor
n1info.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button