TuzlaVijesti

Učenici Elektrotehničke škole Tuzla – Nasilje u porodici je još uvijek taboo tema u BiH
Projekat “Ja građanin” priprema učenike i učenice za ulogu aktivnih, odgovornih i informiranih građana i građanki, uključenih u procese odlučivanja u njihovim zajednicama.

 

Možda će Vas zanimati i:

Učenici tuzlanske elektrotehničke škole su u sklopu projekta „Ja građanin“ kao najveći problem u našem društvu izabrali nasilje u porodici na području FBiH.

Projekat “Ja građanin” priprema učenike i učenice za ulogu aktivnih, odgovornih i informiranih građana i građanki, uključenih u procese odlučivanja u njihovim zajednicama.

A više o projektu i temi nasilja u prodici razgovarali smo sa predstavnicom Elektrotehničke škole, Ilmom Bajrić.

– Nasilje u porodici je jedna od važnijih tema, nažalost je taboo tema u našoj državi i mi smo htjeli da podignemo svjest građanima da se o tome malo više počne pričati i da se uvedu neke posebne mjere kada je u pitanju ova tema.

Porazgovarali smo i o planu akcije, te aktivnostima koje su sproveli kako bi pomogli rješavanju ovog problema.

– Naš plan akcije jeste da uvedemo hitnost zakona, odnosno implementacija hitnosti da se sami postupak brže odrađuje, takođe smo surađivali i imali razgovore sa MUP-om TK sa uredom Vlade. Imamo mnoge podrške od UNICEFA od Gender centra, opštinskog suda i mnogim drugima i imali smo razne edukativne radionice u našoj školi sa Budi muško klubom, napravili smo promotivne letke, web stranicu, te instagram stranicu. – dodaje Ilma.

Poražavajuće statistike

Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova u BiH, svaka treća žena je žrtva nasilja, a svaka druga starija od 15 godina doživjela je neki oblik psihičkog, ekonomskog ili fizičkog maltretiranja.

U BiH djeluje ukupno osam sigurnih kuća koje djeluju u okviru nevladinih organizacija sa smještajnim kapacitetima od ukupno 181 kreveta.

Na području entiteta, Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), trenutno postoji pet sigurnih kuća koje djeluju u okviru nevladinih organizacija sa ukupno 126 kreveta, dok u Republici Srpskoj (RS) djeluju tri sigurne kuće, koje raspolažu sa 55 mjesta.

Prijavite nasilje

Gender centar Federacije Bosne i Hercegovine uspostavio je SOS telefonski broj 1265 za pomoć žrtvama nasilja u porodici na teritoriji ovog bh.entiteta.

SOS liniju 1264 za područje Republike Srpske uspostavile su 2005. godine četiri nevladine organizacije i Gender Centar Republike Srpske.

Nasilje se, također, može prijaviti i na broj 033 222 000.Izvor
slobodnaevropa.orgslobodnaevropa.org

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button