PolitikaSvijet

Turska prokurdska stranka neće predstaviti predsjedničkog kandidata na izborima, na štetu Erdogana
 Vodeća turska prokurdska stranka saopćila je u srijedu da neće kandidirati predsjedničkog kandidata na izborima u maju, dajući prešutnu podršku suparniku Recepa Tayyipa Erdogana na ključnom glasanju.

Odluka Narodne demokratske stranke (HDP) umanjuje mogućnost štetne podjele glasova protiv Erdogana, povećavajući šanse zajedničkog kandidata opozicionog saveza, Kemala Kilicdaroglua. Osvojivši više od deset posto glasova u protekla tri nacionalna glasanja, HDP se u širokoj javnosti smatra ključnim u neizvjesnoj izbornoj utrci.

– Nećemo kandidirati kandidata na predsjedničkim izborima – izjavila je novinarima Pervin Buldan, kopredsjedavajuća stranke.

– Ispunit ćemo našu istorijsku odgovornost da okončamo vladavinu jednog čovjeka na predstojećim izborima – rekla je ona, osuđujući Erdoganovo učvrščivanje vlasti tokom dvije decenije kao premijera i predsjednika.

HDP co-chair Pervin Buldan: Savaş Buldan was killed by those who run the state – Medya News
Foto Medya News – Pervin Buldan

Odluka HDP-a oduzima Erdoganu ključni glasački blok u onome što se smatra najbitnijim izborima u Turskoj u njenoj postotomanskoj istoriji. Erdogan je prethodno tokom svoje vladavine uživao izvjesnu podršku kurdskih glasača.

Njegova vlada je svojevremeno sarađivala s političarima HDP u nastojanju da stavi tačku na višedecenijsku borbu kurdskih pobunjenika za nezavisnu državu koja je odnijela desetke hiljada života. On sada, međutim, optužuje HDP – treću po veličini stranku u parlamentu – da je političko krilo militanata PKK.

Ljevičarska stranka negira optužbe i tvrdi da je izolirana zbog žestoke kritike vladine socijalne i ekonomske politike. Erdogan i njegovi krajnje desničarski saveznici u parlamentu sada pokušavaju raspustiti HDP zbog navodnih terorističkih veza, prenosi Reuters.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button