PolitikaSvijet

Schallenberg: Rusija će uvijek ostati bitna za Evropu
Rusija će uvijek ostati bitna za Evropu, izjavio je austrijski ministar vanjskih poslova, rekavši kako je drugačije misliti zabluda.

Alexander Schallenberg je također branio drugu najveću banku u zemlji, Raiffeisen Bank International, rekavši da je nerazumno izdvajati zajmodavca za poslovanje u Rusiji, dok su mnoge druge zapadne kompanije učinile isto.

Možda će Vas zanimati i:

– Misliti da više neće biti Rusije i da se možemo odvojiti u svim oblastima je zabluda – izjavio je Schallenberg Reutersu, dodajući da se, iako će Austrija popustiti veze, to “ne može desiti preko noći”.

– Dostojevski i Čajkovski ostaju dio evropske kulture, htjeli mi to ili ne. I dalje će biti naš najveći susjed. Ostat će druga najveća nuklearna sila u svijetu – kazao je.

Austrija, koja se predstavlja kao most između istoka i zapada, pretvarajući svoj glavni grad Beč u magnet za ruski novac, također je dio šireg zapadnog saveza koji je sankcionirao Rusiju nakon njene invazije na Ukrajinu.

Austrija i dalje uvozi ruski gas iako nastoji da smanji njegove količine u narednim godinama.Neki austrijski zvaničnici nadaju se, međutim, brzom okončanju rata i povratku normalnijim odnosima s Rusijom, tvrde upućeni u situaciju.

Schallenberg je dao svoje komentare nakon što je američka uprava za sankcije ranije ove godine pokrenula istragu o Raiffeisenu u vezi s njegovim poslovanjem vezanim za Rusiju, pojačavajući kontrolu austrijskog zajmodavca.

Raiffeisen je duboko usađen u Rusiju i jedna je od jedine dvije strane banke na listi ruske centralne banke od 13 sistemskih institucija, naglašavajući njen značaj za rusku ekonomiju, koja se bori s oštrim zapadnim sankcijama.

Ruska šema za odobravanje odmora za otplatu kredita vojnicma koje se bore u Ukrajini, u kojoj je Raiffeisen učestvovao, također je izazvala oštre kritike investitora.

Schallenberg je rekao da je na Austriji da provede sankcije i upro je prstom u druge zapadne banke koje posluju u Rusiji.

– Austrijske kompanije moraju se pridržavati austrijskih pravila, dio kojih su i sankcije Evropske unije.

Hajde da budemo realni – 91 posto zapadnih kompanija je još uvijek u Rusiji i rade ono što je razumno: čekanje, zadržavanje, ograđivanje – kazao je.

Postoji dovoljno američkih banaka, jedna pod nazivom Bank of America, koja je prisutna u Rusiji. Nalazi se na listi “ko je ko” zapadnog bankarskog svijeta – kazao je Schallenberg.

Portparol Bank of America je rekao: “Naše aktivnosti su fokusirane na poštovanje svih sankcija.” Schallenberg je izjavio kako se zalaže za provođenje postojećih evropskih sankcija u odnosu na uvođenje daljih mjera.

– To je veoma tupo oružje. Imali smo ogromne pakete sankcija. Dajte im vremena da rade – izjavio je šef austrijske diplomatije.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button