Zanimljivosti i zabava

Misterija Alcatraza: Da li su bjegunci još uvijek živi?
Alcatraz se oduvijek smatrao kao zatvor iz kojeg niko nije uspio pobjeći, a oni koji su preskočili zidine nisu preživjeli more

Alcatraz će zauvijek biti urezan u povijest kao ultimativna tvrđava – kameni otok usred zaljeva San Francisca, s kojeg niko nije uspješno pobjegao. Osim što to možda nije istina.

Dvojica muškaraca čiji su ujaci pobjegli iz Alcatraza 1962. godine uvjereni su da su članovi njihove porodice živi i zdravi.

Već više od 50 godina smatra se da su John i Clarence Anglin, naoružani pljačkaši, nestali na moru s Frankom Morrisom, drugim zatvorenikom.

Zna se da je ukupno 36 ljudi pokušalo pobjeći iz zatvora, iako navodno nitko nije uspio. Ali Ken i David Widner uvjereni su da su njihovi ujaci uspjeli i da su preživjeli, te da možda još i danas žive negdje u Brazilu.

“Službenici iz Alcatraza nisu željeli priznati da su bjegunci možda preživjeli bijeg. To me motiviralo da im dokažem da su u krivu”, kaže 48-godišnji David.

Najpoznatiji bijeg

Priča počinje 1960. godine kad je John Anglin, jedan od 14-ero djece iz siromašne obitelji, poslan u Alcatraz.

Za razliku od nekih zloglasnih zatvorenika, John je bio tek pljačkaš banaka (još zanimljivijie je to što je pljačkao pomoću plastičnog pištolja), ali je nekoliko puta pokušao pobjeći iz zatvora, pa je poslan u Alcatraz, gdje mu se godinu dana kasnije pridružio brat Clarence.

Braća su se sprijateljila s Frankom Morrisom, pljačkašem i dilerom droge, te su zajedno smislili plan da će iskopati izlazak iz ćelija i prijeći na obalu pomoću splava kojeg su izradili od kabanica.

Kako bi prevarili stražare, izradili su glave s pravom kosom (koju su pokupili nakon šišanja), te su krevete namjestili tako da izgleda kao da netko leži u njima.

Pobjegli su u junu 1962. godine, te nikad više nisu viđeni. Na obali je pronađena hrpa kostiju za koju se vjerovalo da su njihovi ostaci, iako Widnersi nikad nisu povjerovali u to.

Misterija još uvijek živi

Majka Johna i Clarenca sljedeće je tri godine primala čestitke za Božić s potpisima nestalih sinova, a analizom je potvrđeno da bi one mogle biti autentične. Jedini problem je što se nije moglo dokazati kad su napisane.

Misterija se nastavila kada je televizijska kuća CBS 2013. dobila pismo od čovjeka koji se predstavlja kao John Anglin. –

Zovem se John Anglin, i 1962. sam s bratom Clarenceom i Frankom Morrisom pobjegao s Alcatraza. Imam 83 godine i u lošem sam stanju, imam rak.

Da, svi smo te noći ostali živi ali jedva. Ako na televiziji objavite da sam u zamjenu za medicinsku njegu voljan na najviše godinu dana ponovno otići u zatvor, reći ću vam točno gdje sam. Ovo nije šala – napisao je ‘navodni’ bjegunac koji je nadodao kako je život proveo prvo u Seattleu, pa Sjevernoj Dakoti a onda se, kaže, vratio na jug Kalifornije.

Ured maršala analizirao je pismo – od DNK do rukopisa – no nisu došli do konkretnog zaključka.

An image allegedly showing Clarence, left, and John Anglin in Brazil in 1975
Fotografija na kojoj su navodno Clarence i John Anglin u Brazilu 1975. / Izvor: History Channel

Istraživanje iz 2016. dokazalo je također da ako su muškarci bili na moru u pravom trenutku, tj. između 23 sata i ponoći i ako su veslali jako prema sjeveru, mogli se se uspješno domoći obale.

Umirovljeni inspektor koji je 20 godina istraživao njihov bijeg, Art Roderick, tvrdi da tek sad ima osjećaj da se sve kockice slažu i da sve ima smisla. A vesela trojka možda sve gleda iz nekih toplijih krajeva i svima se smiju, piše Telegraph.Izvor
24sata.hrtelegraph.co.uk

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button