PolitikaSvijet

Južna Koreja i SAD održat će najveće vojne vježbe usred napetosti sa Sjevernom Korejom
Južnokorejske i američke snage održat će u junu svoje najveće vježbe do sada u znak demonstracije sile prema Sjevernoj Koreji, koja je pojačala napetost brojnim lansiranjima projektila, saopćilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane srijeda.

Vježbe su dio niza događaja kojima se ove godine obilježava 70. godišnjica saveza dvije zemlje.

– Planirali smo različite jubilarne programe koji se fokusiraju na ostvarivanje ‘mira kroz snagu’ kroz akciju zasnovanu na našim strateškim sposobnostima odvraćanja i čvrstom kombinovanom odbrambenom stavu usred nuklearnih i raketnih prijetnji koje se razvijaju od Sjeverne Koreje – navodi se u saopćenju ministarstva.

– Tokom vježbi bojeve vatre, združene snage će pokazati zastrašujuću vatrenu moć i mobilnost alijanse na neviđenim razmjerima – navodi ministarstvo.

Južna Koreja planira da obilježi 75. godišnjicu osnivanja svoje vojske u septembru, pokazivanjem savezničkih snaga svojih “preovlađujućih sposobnosti odvraćanja i odgovora” protiv Sjeverne Koreje, što će uključivati i južnokorejski odbrambeni sistem raketa, saopćilo je ministarstvo.

Posljednjih sedmica Sjeverna Koreja je pojačala svoje vojne testove, ispalivši prošle sedmice interkontinentalnu balističku raketu i izvodeći simulaciju nuklearnog protunapada protiv SAD-a i Južne Koreje tokom vikenda.

Sjedinjene Države imaju oko 28.500 vojnika u Južnoj Koreji.

Snage SAD-a i Južne Koreje posljednjih sedmica izvode različite vrste vojne obuke, uključujući zračne i morske vježbe s američkim bombarderima B-1B i njihove prve vježbe desantnog desanta velikih razmjera u posljednjih pet godina.

Sjeverna Koreja je bijesno reagirala na te vježbe, nazivajući ih probom za njenu invaziju.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button