TZ in my ♥

Istorijat Sokolstva (prvi dio)

Istorijat Sokolstva (prvi dio)

Osnivanje sokolskog pokreta održano je 16. februara 1862. u Pragu, za starješinu je izabran Jindřich Fügner, a za njegovog zamjenika Miroslav Tyrš. Sokolstvo je promoviralo masovno bavljenjem sportom i gimnastikom kao sredstvo za promociju kolektivnog duha i tjelesne kondicije. Uzor im je bilo njemačko gimnastičarsko udruženje Turnverein, osnovano u Berlinu 1811. godine. Rad Sokola zabranjen je za vrijeme nacističke okupacije, a ponovo je oživljen 1945., ali su ga komunisti ponovno zabranili 1948. zbog poistovjećivanja sa češkim nacionalizmom. Pokret je ponovno oživljen nakon pada socijalističkog režima, početkom 1990-ih.

Na slici 1 Sokoli spremni za vježbu

ISLAMSKI SOKO
Islamski soko osnovan je 1907. godine i radio je kao i prethodni “Sokoli” do početka rata 1914. godine. Osnivač i starješina Društva bio je Enver Muftić, a naslijedio ga je Adem Kurbegović, a pred sami rat starješina je bio Jusuf Midžić.

Na slici 2 – Članovi Islamskog sokola Tuzle i gosti iz Sarajeva prilikom osnivačke skupštine 1907. godine – Alosman Mujezinović, Ešef Prcić. Osmanaga Prcić, Šefkija Gluhić, Muradbeg Zaimović, Hasan Hadžiefendić, Alija Morankić i popularni ugostitelj i građanin Trobeg Morankić.

Istorijat Sokolstva (drugi dio)  
Istorijat Sokolstva (treći dio)

Izbor fotografija i autor – Bahrija Habul

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button