Vijesti

Hrvatska prodala šibensku Luku Šipad turskoj korporaciji iako je državna imovina BiH
Nekada Luka Šipad, sada Luka Šibenik koja je specijalizirana za umjetna goriva, prekrcaj tereta i drvene građe postala je vlasništvo turske korporacije Yildirim iako je državno vlasništvo BiH. To znači da je Hrvatska prodala državnu imovinu naše zemlje.

Plan je navodno pretvoriti Šibenik u višenamjenski terminal sa planiranom prvom fazom ulaganja u iznosu od 50 miliona EU koje će se usmjeriti na obnovu postojećih operacija i povećanje kapaciteta terminala.

Time se nastavlja otimanje državne imovine BiH u Hrvatskoj, a posljednji primjer je upravo Luka Šipad čiji se stvarni vlasnik Šipad Export-Import posljednji put pojavljuje 2022. godine.

Državna imovina Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj veliki je problem za državno Pravobranilaštvo jer ta institucijama godinama vodi sudske procese kako bi zaustavila bespravno raspolaganje vlasništvom naše države u inostranstvu.

Tužbe koje je Pravobranilaštvo BiH do sada uložilo u cilju zaštite prava i povrata posjeda utemeljene su na međunarodnim i domaćim propisima o pravu na imovinu i stvarnim pravima te Ugovoru o sukcesiji imovine bivše SFRJ.

No, ostaje činjenica da su sudovi i druge nadležne institucije u ci Hrvatskoj do sada uglavnom odbijali primjenu navedenih propisa, tako da je zaštita prava i povrat imovine BIH praktično izostao.

Najnoviji primjer sa Lukom Šipad, znači da je Hrvatska bogatija za 100 miliona KM novca bh. građana.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button