SvijetZanimljivosti i zabava

Arheolozi otkrili “najstariji grad bisera” u Perzijskom zaljevu
Grupa arheologa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izjavila je u ponedjeljak da su pronašli ono za što vjeruju da je najstariji grad bisera u Perzijskom zaljevu na otoku Sinniyah, istočno od emirata Umm al-Quwain.

Grad od 12 hektara postojao je između kasnog 6. i sredine 8. stoljeća, prethodeći islamskoj civilizaciji, prema Odjelu za turizam i arheologiju Umm al-Quwain.

Nalazi arheologa otkrivaju da je grad jedno od “najvećih preživjelih urbaniziranih naselja ikada pronađenih” u današnjim UAE, a vjeruje se da je u njemu živjelo hiljade stanovnika, od kojih su se mnogi oslanjali na industriju bisera. Kuće zajednice građene su od lokalnog kamenja na plaži i materijala iz okolnog okoliša, a krovovi su im bili od palminih debala.

Iako se zna da su u regiji postojala i druga naselja bisera, ovo je posebno jedinstveno, rekao je Timothy Power, vanredni profesor arheologije na Univerzitetu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Istakao je da naselje jedinstveno ne samo zbog starosti i veličine zajednice, već i zato što nije bila sezonska – radila je tokom cijele godine.

“Ovo je drugačiji poredak naselja, ovo je pravi grad”, rekao je Power, koji je bio dio tima koji je otkrio ovo otkriće, za CNN, dodajući da je zajednica bila gusto naseljena s nizom tipova smještaja i uključivala je različite socioekonomske skupine.

“Stanovnici grada vjerojatno su bili kršćani, jer se naselje nalazi u blizini drevnog kršćanskog samostana koji je otkriven prošle godine”, pojasnio je Power

Praksa vađenja bisera, koja uključuje ronioce koji izvlače bisere iz kamenica ili dagnji pronađenih u morima i jezerima, dio je nasljeđa regije više od 7000 godina, prema Odjelu za turizam Umm al-Quwaina.

“Iz historiskih klauzula znamo da su u tom razdoblju postojala i druga važna tržišta bisera”, rekao je Power, no bilo je jasno da je biserarstvo ključna industrija za novootkriveni grad.

U vrijeme vrhunca tržišta bisera, ogroman broj ljudi bio je uključen u industriju, rekao je Power. U susjednom Abu Dhabiju, dodao je, gotovo dvije trećine muškog stanovništva u 19. stoljeću bavilo se vađenjem bisera.Izvor
klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button