BiHTuzlaVijesti

Tuzlanski otvoreni centar: Podrška LGBTI aktivistima i aktivisticama u BiH.
Danas je u Tuzli održan mirni skup podrške napadnutim LGBTI aktivistima i aktivisticama u Banjaluci.

Nakon nasilja i zločina iz mržnje počinjenih u Banjaluci u subotu, 18.03. , nad LGBTI aktivistkima i aktivistkinjama, članovima Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa,  te novinarkom Vanjom Stokić i Ajdinom Kamberom, članovi Tuzlanskog otvorenog centra su danas zajedno sa saveznicima, održali_e mirni skup podrške LGBTI aktivistima i aktivisticama u BiH!

 

“Na inicijativu naših saveznika i saveznica, prijatelja i prijateljica, saradnika i saradnica okupili smo se na Trgu Slobode u Tuzli i poslali_e jasnu poruku da stojimo u solidarnosti sa našim prijateljima_ca, da nisu sami_e u ovoj borbi, da su svi_e dobrodošli_e u Tuzlu i stali na stranu podrške LGBTI zajednici u BiH i aktivistima_cama.

Čvrsto stojimo uz naše aktiviste i aktivistice i najoštrije osuđujemo homofobični napad i sistemsko odobravanje ograničavanja sloboda!

Za aktiviste i aktivistice: Vi ste naši_e! Uz vas smo!”

Podsjećamo, nakon što je policija zabranila održavanje planiranog i najavljenog događaja u subotu, upravo zbog pitanja sigurnosti,  aktivisti su napadnuti od grupe huligana.

Iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa su najavili tužbu Miloradu Dodiku i gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću, koji su svojim izjavama podsticali mržnju i netrpeljivost te pridonijeli ovakvom ishodu.

Više o proteklim dešavanjima možete pročitati – OVDJE.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button