SvijetZanimljivosti i zabava

Šta skrivaju zgrade bez prozora u američkim gradovima? (VIDEO)
Širom SAD-a postoji gomila misterioznih zgrada bez prozora koje bude znatiželju ljudi, a unatoč brojnim nagađanjima, rijetki su oni koji znaju njihovu pravu namjenu.

Srećom, našao se neko ko je objasnio povijest ovih neobičnih građevina. Tiktoker Eric Guidry na svom je profilu objavio odgovor na nečije pitanje zašto određene zgrade u američkim gradovima nemaju prozore.

“Dakle, ta zgrada u New Yorku, ova zgrada bez prozora u San Franciscu, ova u Chicagu, ova u Austinu i stotine drugih zgrada upadljivo su smještene širom zemlje, na vrlo naseljenim mjestima”, počeo je.

Ispostavilo se da su sve te zgrade dio mreže najveće američke telekomunikacijske tvrtke AT&T.

@e.guidry

#stitch with @fucthaclubup #Infrastructure is fascinating. That building is part of how the world stays connected #telcom #ATT #TechTok

♬ original sound – Eric Guidry

“Prije nego što smo imali digitalnu telefoniju, linije na vašim telefonima fizički su bile povezane s osobom na telefonu druge strane. To je značilo da su nam potrebna ova ogromna preklopna čvorišta. Većina tih zgrada koje sam pokazao izgrađena je 70-ih ili ranije”, objasnio je.

“To znači da nisu trebali operatere i jednostavno su odlučili da ne treba dodavati prozore”, rekao je.

Razumljivo je da zgrade bude znatiželju ljudi, pa čak i među holivudskim zvijezdama poput Toma Hanksa koji je objavio fotografiju zgrade u Ulici Thomas 33 u New Yorku, napisavši: “Ovo je najstrašnija zgrada koju sam ikad vidio! WTF se događa unutra?”

Tiktoker je objasnio cijelu priču na konkretnom primjeru zgrade u New Yorku koju je tvitao Tom Hanks:  “Ta je zgrada jedan od najsigurnijih tornjeva na svijetu. Ima dovoljno plina, vode i struje da može nastaviti samostalno raditi do dvije sedmice i navodno bi mogao izdržati nuklearnu eksploziju… U razumnim granicama.”

“Iako je većina opreme digitalizirana i ne treba vam za telefone, još uvijek je kritična za mrežnu i internetsku infrastrukturu. Zapravo, ako ovo gledate u SAD-u, ovaj je video vjerojatno prošao kroz jednu od tih zgrada”, dodao je.Izvor
index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button