Izdvojeni članakTuzlanski kantonVijesti

Savremeno – umjetnička škola objavila konkurs za upis učenika
Savremeno – umjetnička škola Tuzla, jedina srednja škola ovakve vrste u BiH upisuje svoju treću generaciju

Na svojoj stranici sus.edu.ba objavili su konkurs za upis u dva smjera:

Možda će Vas zanimati i:

Izvedbeni animator dramske umjetnosti i edukacije i Omladinski lider.

Škola je upisana u

  • Registar poslovnih subjekata Općinskog sud u Tuzli dana 12.10.2020. godine
  • Registar srednjih škola Tuzlanskog kantona dana 15.12.2020. godine i stekla je pravo upisa učenika i izdavanja svjedodžbi i drugih javnih isprava o školovanju u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i odgoju Tuzlanskog kantona

Konkurs se objavljuje na osnovu:

  • Ugovora o osnivanju Privatne ustanove Mješovite srednje „Savremeno-umjetničke škole“ Tuzla
  • Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju Tuzlanskog kantona
  • Odluke Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona o davanju
  • saglasnosti za osnivanje Mješovite srednje „Savremeno-umjetničke škole“ Tuzla
  • saglasnosti za realizaciju Nastavnog plana i programa

Ova škola je specifična kako po svom nastavnom planu i programu, tako i jedinstvenosti i kreativnosti svojih učenika. Prosjek ocjena pri završetku osnovnog obrazovanja nije presudan – Odlučujući faktor nalazi se u samim đacima.

Više o samom upisu i pitanjima koja bi mogla biti bitna roditeljima i budućim učenicima, razgovarali smo sa profesorom Adnanom Mujkićem, diplomiranim glumcem i magistrom pedagogije.

Obzirom da škola upisuje dva smjera možete li nam ukratko objasniti sa kakvim nastavnim planom, predmetima I izazovima će se budući učenici susresti na tim smjerovima?

Savremenu umjetničku školu moguće je upisati u dva statusa što omogućava i Zakon o srednjem obrazovanju. Dakle moguće je upisati kao učenik redovnog obrazovanja ili paralelnog. Učenik redovnog obrazovanja u našoj školi ima i opće obrazovne predmete po gimnazijskom planu i programu, a pored toga ima i umjetničke, dok učenik koji u statusu paralelnog obrazovanja u neku drugu školu ide i pohađa opće obrazovne predmete a kod nas dolazi na stručno umjetničke predmete, pri čemu mi izvršimo prepis ocjena.

Škola je osnovana u namjeri i da kroz opće obrazovanje i kroz umjetničke predmete dakle ponudi vještine koje treba steći bilo koji srednjoškolac u sistemu našeg kantona. Jedina razlika u tome je što je pristup obrazovanju drugačiji, dakle mi učimo kroz primjenu inovativnog pristupa obrazovanju i metodi primjenjenog pozorišta i drame.

Učenici nisu u klasičnoj učionici nego učimo kroz rad na terenu, iskazuju problemsku nastavu, donose zaključke, gdje prije svega nastavnici imaju ulogu mentora i to je nešto što mi evo već dvije godine primjenjujemo i ako je suditi po prvim rezultatima i mi smo ponosni i sretni i evo radujemo se upisu treće generacije.

Da li imate poruku za roditelje ili djecu koja se dvoume o upisivanju ove škole (znamo da je naše društvo većinski skeptično prema svemu što je savremeno a što se već godinama radi u svijetu i što ima perspektivu?)

Kada su u pitanju roditelji koji naravno prije svega donose odluku ili barem su presudni u donošenju odluke pri upisu srednje škole, mi roditeljima želimo poručiti da nam pokucaju na naša vrata, obave informativne razgovore s nama, upoznaju osoblje, prostorije, metode rada i uvjere se kako mi to radimo.

Suština srednjoškolskog obrazovanja danas jeste činjenica da učenicima u školi treba omogućiti prostor da se osjećaju bitno, da se razmišlja o njihovom mentalnom zdravlju, da se s njima puno razgovara, da ih se sluša, usmjerava i daje povjerenje, prilike, vjetar u leđa, a ne da nužno težimo ka tome da se svo gradivo uradi u predviđenom roku i da se učenici opterete ili s druge strane da se u školi omogući prisustvo dosade.

U našoj školi zaista, dosada ne vlada, mi imamo puno različitih predmeta koji omogućavaju učenicima da iskažu svoje mišljenje, sve svoje potencijale a u krajnosti da ravnopravno sa drugim srednjoškolcima pudu spremni za polaganje eksterne mature i u krajnosti bili kojeg fakulteta u naravno, našem kantonu, državi a i u regiji.

Konkurs je otvoren od 13. 2. do 24. 3. 2023. godine. Prijavu za upis i polaganje prijemnog ispita u martovskom predroku mogu podnijeti svi učenici koji u trenutku upisa nisu stariji od 17 godina.

Prijemni ispit bit će realizovan u subotu, 25. 3. 2023. i nedjelju, 26. 3. 2023. godine.

Sa učenicima i roditeljima/starateljima koji zadovolje kriterije prijemnog ispita u predroku biće potpisan Ugovor o školovanju uz 10% popusta na prvu godinu školovanja u školskoj 2023/24. godini.

Više informacija pronađite na njihovoj stranici.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button