BiHSvijet

Njemačka s velikom zabrinutošću posmatra napade na slobodu izražavanja i slobodu medija u RS-u

Saopštenje
Savezna Republika Njemačka s velikom zabrinutošću posmatra napade na slobodu izražavanja i slobodu medija u Republici Srpskoj, saopćeno je iz Ambasade SR Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Iz njemačke Ambasade naglašavaju da se kao pristupni kandidat u Evropsku uniju, Bosna i Hercegovina, a time i Republika Srpska obavezala na evropske vrijednosti i zakone. To uključuje slobodu izražavanja i medija.

Možda će Vas zanimati i:

– SR Njemačka zahtijeva jasno opredjeljenje svih nivoa vlasti i organa Bosne i Hercegovine za te vrijednosti i zakone, čije poštivanje predstavlja osnovni uslov za pristupanje EU – saopćeno je.

Naglašeno je da je u SR Njemačkoj sloboda izražavanja zaštićena članom 5. Temeljnog zakona (Ustava).

– Prepreke za ograničavanje slobode izražavanja su s pravom izuzetno velike. Njemački sudovi s dobrim razlogom naglašavaju uvijek iznova da se posebno politički čelnici moraju nositi i sa žestokom kritikom. U cilju zaštite temeljnih prava neophodno je nezavisno, funkcionalno i pouzdano pravosuđe. U ovom trenutku SR Njemačka, nažalost, još ne vidi da je u Bosni i Hercegovini dosljedno ispunjen ovaj opšti okvir – navodi se u saopćenju.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button