BiHZanimljivosti i zabava

Vlada FBiH uputila inicijativu VMBiH da donose državnu strategiju za borbu protiv korupcije
Vlada Federacije BiH, u skladu sa zaključkom sa sjednice održane prošle sedmice, uputila je inicijativu Vijeću ministara BiH (VMBiH) da što prije usvoji državnu strategiju za borbu protiv korupcije, a kako bi Vlada konačno bila u mogućnosti donijeti ovaj strateški dokument i na federalnom nivou.

Podsjetimo, na prošlosedmičnoj sjednici usvojen je izvještaj o radu za prošlu godinu Antikorupcionog tima Vlade FBiH, u kojem su istaknute aktivnosti na stvaranju pretpostavki za izradu nove federalne strategije za borbu protiv korupcije.

Međutim, kako je navedeno, njenoj izradi nije se moglo pristupiti zbog neusvajanja strategije na nivou BiH, te je pojašnjeno da se već čeka dvije godine, navodi se u saopćenju iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Stoga Federalna vlada inicijativom ka Vijeću ministara apelira da u što skorijem periodu bude donesena državna strategija.

Omogućavanjem donošenja federalne strategije, napomenuli su iz Vlade FBiH, olakšat će se i provođenje brojnih aktivnosti na provedbi Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH, a u okviru kojeg su izuzetno značajni uspostava i izgradnja „Palate pravde Federacije BiH“ u koju će biti smješteni Posebni odjeli za borbu protiv korupcije pri Vrhovnom sudu FBiH i Federalnom tužilaštvu, o čemu je već potpisan i Memorandum sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button