Vijesti

Krišto sa Michelom u Briselu, čestitao joj na usvajanju ekonomskih reformi
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas u Briselu s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Krišto je zahvalila Michelu i Evropskom vijeću na kontinuiranoj podršci i dodjeli statusa kandidata BiH. Naglasila je da je to dodatni poticaj za ubrzanje reformskih procesa na putu prema EU-u.

Michel je čestitao Krišto i Vijeću ministara BiH na danas usvojenom Programu ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za period 2023. – 2025., što predstavlja snažan iskorak na evropskom putu.

Krišto je rekla da 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije ostaje u fokusu rada Vijeća ministara BiH u narednom periodu, ali da je za uspješan nastavak reformskih procesa važno okončanje procesa uspostave vlasti na svim nivoima.

Istakla je i ključnu važnost reforme izbornog zakonodavstva, sukladno odluci Ustavnog suda BiH i presudama Evropskog suda za ljudska prava. Reformom izbornog zakonodavstva dodatno bi se relaksirali politički odnosi unutar zemlje, a fokus svih nivoa vlasti usmjerio bi se na evropski put Bosne i Hercegovine.

Dodala je da je Vijeće ministara BiH potvrdilo Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, čime se stabilizuje rad institucija BiH i omogućava nastavak planiranih reformskih aktivnosti.

Krišto i Michel su se usaglasili da je pitanje migracija od ključnog značaja za očuvanje sigurnosti u regiji, ali i Evropskoj uniji.Izvor
N1info.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button