PolitikaSvijet

Izraelski ministar tvrdi da ne postoji ‘takva stvar’ kao što je palestinski narod
Ratoborni izraelski ministar izjavio je da “ne postoji takva stvar” kao što je palestinski narod jer je nova izraelska koaliciona vlada, najdesnija ikada, u ponedjeljak krenula naprijed s dijelom svog plana za reviziju pravosuđa.

Koalicija premijera Benjamina Netanyahua saopćila je da gura ključni dio reforme – koji bi koaliciji dao kontrolu nad tim ko će postati sudije – prije nego što parlament naredne sedmice uzme mjesečni odmor.

Takav razvoj dešavanja uslijedio je dan nakon što su izraelska i palestinska delegacija na sastanku u Egiptu, uz posredovanje egipatskih, jordanskih i američkih zvaničnika, obećale da će poduzeti korake ka ublažvanju napetosti koje potresaju regiju uoči osjetljive sezone praznika.

To ukazuje na ograničeni uticaj koji Bidenova administracija izgleda ima na novu izraelsku krajnje desničarsku vladu i pokrenulo je pitanja o pokušajima da se smanje napetosti, kako unutar Izraela tako i s Palestincima, uoči osjetljive sezone praznika.

Dok su pregovarači objavljivali zajedničko saopćenje, izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich održao je govor u Parizu rekavši da je pojam palestinskog naroda vještački.

How Bezalel Smotrich rode unfiltered radicalism and unforgiving politics to power | The Times of Israel
Bezalel Smotrich

– Ne postoji takva stvar kao što je palestinski narod. Palestinske istorije nema. Ne postoji palestinski jezik – rekao je u Francuskoj kasno u nedjelju. Govorio je za govornicom prekrivenom nečim što je izgledalo kao mapa Izraela koja uključuje okupiranu Zapadnu obalu i dijelove Jordana.

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh kazao je da su Smotricheve izjave “uvjerljivi dokaz ekstremističke, rasističke cionističke ideologije koja vlada strankama trenutne izraelske vlade”.

A Conversation With Prime Minister Mohammad Shtayyeh of the Palestinian Authority | Council on Foreign Relations
Mohammad Shtayyeh

Vođa krajnje desnih doseljenika koji se protivi palestinskoj državnosti, Smotrich ima istorijat uvredljivih izjava protiv Palestinaca. Prošlog mjeseca pozvao je da se “izbriše” palestinski grad Hawara na Zapadnoj obali nakon što su radikalni jevrejski doseljenici poharali gradom, kao odgovor na pucnjavu u kojoj su ubijena dva Izraelca. Smotrich se kasnije izvinio nakon međunarodne pobune.

Njegove primjedbe o Palestincima podsjećaju na one koje je dala pokojna izraelska premijerka Golda Meir koje su izazvale pometnju 1969. Ona je kasnije za New York Times izjavila kako je mislila da nikada nije postojala palestinska nacija. Kritičari, međutim, tvrde da te izjave i dalje kaljaju njeno naslijeđe.

Tokom nedjeljnih pregovora u Egiptu, palestinski naoružani napadač izveo je još jedan napad u Hawari, teško ranivši jednog Izraelca.

Novo nasilje, zajedno sa Smotrichevim izjavama, ilustrovalo je teške izazove koji predstoje u smirivanju napetosti nakon godinu dana smrtonosnog nasilja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu. Više od 200 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj vatri na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu, a više od 40 Izraelaca ili stranaca je ubijeno u palestinskim napadima za to vrijeme.

Nedjeljni samit održan je uoči muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, koji počinje ove sedmice. Jevrejski praznik Pesah trebao bi se održati u aprilu, koji se poklapa sa Ramazanom.

Predstojeći period je osjetljiv jer se veliki broj jevrejskih i muslimanskih vjernika slijeva u Jeruzalemski Stari grad, emocionalno srce sukoba i žarište nasilja, povećavajući tačke trvenja.

Očekuje se i da će veliki broj Jevreja posjetiti ključno sveto mjesto Jerusalema, poznato muslimanima kao Plemenito utočište, a Jevrejima kao Brdo hrama – čin koji Palestinci smatraju provokacijom.

Sukobi na tom mjestu 2021. godine pomogli su u pokretanju 11-dnevnog rata između Izraela i Hamasa, koji vlada pojasom Gaze.

Pojačane napetosti s Palestincima poklapaju se s masovnim demonstracijama unutar Izraela protiv Netanyahuovih planova da revidira pravosudni sistem. Protivnici te mjere izveli su proteste, a debata je uplela i vojsku zemlje, gdje neki rezervisti odbijaju da se pojave na službi, prenosi AP.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button