SvijetVijesti

Izraelski ministar finansija: Palestinci ne postoje
Ministar finansija Izraela, Bezalel Smotrich rekao je u nedjelju da je palestinski narod “izum” iz prošlog stoljeća i da su ljudi poput njega “pravi Palestinci”.

Govoreći u Parizu na privatnoj komemoraciji istaknutom desničarskom aktivisti Likuda i članu odbora Jevrejske agencije Jacquesu Kupferu, koji je preminuo nakon duge borbe s rakom 2021., Smotrich je rekao da “nema takvih Palestinaca jer ne postoji takva stvar kao palestinski narod”, komentar koji je naišao na aplauz i ovacije prisutnih, piše The Times of Israel.

“Znate li ko su Palestinci?” upitao je šef ultranacionalističke partije Religijski cionizam i izraelski ministar finansija. “Ja sam Palestinac”, rekao je, spominjući i svoju baku koja je rođena u gradu Metuli na sjeveru Izraela prije 100 godina i svog djeda kao “prave Palestince”.

“Palestinski narod je izum od prije manje od 100 godina”, dodao je.

Koncept su, rekao je Smotrich, izmislili “neki Arapi u regiji kako bi se borili protiv cionističkog pokreta”. “Ova historijska,3 istina mora se čuti diljem svijeta, uključujući i Bijelu kuću u Washingtonu”, dodao je.

“Ne postoji palestinska historija. Ne postoji palestinski jezik”, nastavio je Smotrich u obraćanju koje je održano na hebrejskom.

Smotrich ima dugu historiju davanja zapaljivih izjava protiv Palestinaca, arapskih državljana Izraela, neortodoksnih Jevreja i LGBTQ zajednice, uključujući i da se jednom proglasio “ponosnim homofobom”.

On je 2021. rekao da je David Ben-Gurion, prvi premijer Izraela, trebao “dovršiti posao” i izbaciti sve Arape iz zemlje kada je osnovana. Ranije iste godine, rekao je da su pripadnici izraelskih arapskih manjinskih zajednica građani “barem za sada”.

Smotrich, uporni protivnik uspostavljanja palestinske države, vidi kontrolu nad civilnom upravom kao sredstvo za proširenje izraelskog suvereniteta na Zapadnu obalu, zamjenjujući vojnu upravu teritorije direktnom kontrolom centralne vlade i njenih ministarstava.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button