Valter Tuzlanski

Udruženje Srce za djecu uručilo mobilni UZ aparat Dječijoj klinici u TuzliDanas u prostorijama Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla uručen je mobilni ultrazvučni aparat.  Koristiće ga na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju, što će olakšati liječenje djece s malignim boelstima i zaštiti ih od dodatnih komplikacija usljed dodira s drugim pacijentima. Ova vrijedna donacija obezbijeđena je humanitarnom akcijom prikupljanja sredstava koju je organizovalo Udruženje Srce za djecu u saradnji sa Američkom trgovačkom komorom u BiH, Udruženjem roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“.

U Klinici za  dječije bolesti godišnje bude pregledeno oko 6 000 djece koja trebaju ultrazvučnu dijagnostiku. Na liječenju od malignih oboljenja nalazi se 16 pacijenata. Svima će dobro doći donacija Udruženja srce za djecu oboljelu od raka.                                                        Osluškujemo šta je potrebno našoj djecii , medicinskom osoblju i nastojimo da animiramo društvenu zajednicu. Ovaj put smo to učinili zajedno sa američkom trgovačkom komorom“, rekao je  Fikret Kubat, predsjednik udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

 „Za ovu aktivnost nismo prvi put učestvovali. Na ovoj teritoriji da. Ponosni smo na saradnju s Gradom Tuzla i sa 40 korporacija koje su uzele učešće u ovoj aktivnosti, rekao je Nedim Hamzić, iz Američke tgovačke komore u BiH.

Anela Latifović iz Odjeljenje za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla  je dodala: „Mi smo u startu upoznali Srce za djecu koji su se uključili za pomoć pacijentima roditeljima i osoblju na Klinici“.   Ultrazvuk je neinvazivna, bezbolna i neškodljiva metoda.     

 „Na Klinici za dječije bolesti aparat će biti od značaja jer oboljeli od raka zahtijevaju stalne preglede. Povećat će kvalitet zdravstvene zaštite“, rekla je Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla. Igor Hudić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla  je dodao da će ultrazvučni aparat biti korišten za svu djecu koja su hospitalizirana i kojoj bude potrebna ultrazvučna metoda“.

Osim predstavnika Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, Udruženja Srce za djecu i predstavnika Američke trgovačke komore u BiH primopredaji su prisustvovali i neki od donatora koji su podržali ovu akciju, među kojima je i Grad Tuzla. U Gradskoj upravi Tuzle je održan prijem za organizatore humanitarne akcije i donatore.

„Grad Tuzla u kontinuitetu podržava ovakve humanitarne akcije. Ovo je jedna u nizu“, rekao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Uz ljubav, predanost i  društvenu odgovornost poboljšana je briga o djeci, odnosno uslovi za dijagnosticiranje i liječenje u TK.   Istu donaciju Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka i Američka trgovačka agencija obezbijedili su i za Klinika za dječije bolesti Mostar i Klinika za dječije bolesti Banja Luka.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button