TZ in my ♥

Promocija knjige “Usnuli grad”, Mithata Tabakovića

Promocija knjige “Usnuli grad”, Mithata Tabakovića

U organizaciji Centra za kulturu Tuzla i Ateljea Ismet Mujezinović, 17-03-2023 organizovana je promocija knjige profesora doktora Mithata Tabakovića, koja nosi naziv “Usnuli grad”.

Mithat Tabaković je rođen u Bosanskom Šamcu, 1952. godine. Osnovnu školu je pohađao u Bosanskom Šamcu i Rijeci, a gimnaziju u Brčkom i Modriči. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Od 1997. godine radio je na Klinici za Interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli (UKC), gdje je svojevremeno obnašao funkcije direktora Klinike za interne bolesti UKC-a Tuzla i šefa službe za naučno-istraživački rad i nastavu.

Dobitnik je Prve nagrade Evropskog društva za transplantaciju organa, za doprinos u području kliničke i eksperimentalne transplantologije, Tuzlanske plakete sa zlatnim grbom, Plakete Bosanskog Šamca, Srebrene plakete FK Borac Bosanski Šamac i Zlatne plakete Evropskog univerziteta Brčko i Evropskog univerziteta Kallos Tuzla.

Kao autor i koautor objavio je šesnaest knjiga i dvije monografije. Objavio je oko 130 naučnih i stručnih radova u referentnim domaćim i stranim časopisima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Austriji, Velikoj Britaniji, SAD i drugim. U domaćoj, ali i stranoj naučnoj i stručnoj literatuturi citiran je više desetina puta.

Piše recenzije za knjige, domaće i inostrane naučne i stručne časopise. Od 2019. godine uvršten je u bazu podataka recezenata za medicinske časopise Jugoistočne Evrope. Bio je voditelj i učestvovao je u izradi više domačih i stranih naučno-istraživačka projekta. Tek sada je odlučio objelodaniti nešto malo drugačije. Objavio je knjigu poezije “Usnuli grad” i prva je takve vrste kojom se predstavlja.

Recenzenti na knjizi bili su Ivo Kobaš (javio se putem videa) i Marko Milošević, koji se i obratio prisutnima. Promotori na prezentaciji u Tuzli bili su Jasmin Imamović (književnik) i Haris Burina (bosanskohercegovački glumac). Svi su o književnom djelu Mithata Tabakovića govorili u superlativima.

Autorski rad Mithata Tabakovića, knjiga poezije “Usnuli grad”, ima oko 120 stranica i sastoji se od tri poglavlja – Između Bosne i Save ; Nekad su živjeli tu ; I to je život.

U muzičkom programu promocije pojavili su se Iman Softić (violina, učenica Srednje muzičke škole Čestmir Mirko Dušek Tuzla, klasa prof. Jasmine Kasumović) uz klavirsku pratnju prof. Darije Jahić i učenik Srednje muzičke škole Čestmir Mirko Dušek Tuzla, Armin Smajić na gitari.

Prostor Ateljea Ismet Mujezinović Tuzla, bio je ispunjen do posljednjeg mjesta, a svi prisutni su toplim aplauzom pozdravili umjetnika i njegovo djelo.

Fotografije: © 2023, Dragutin Matošević (17-03-2023)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button