SvijetVijesti

Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Putina

ICC tvrdi da su zločini počinjeni u Ukrajini od 24. veljače 2022., kada je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu.

Moskva je odbacila optužbe o ratnim zločinima tijekom invazije, dok sam predsjednik Putin ne priznaje ovaj sud.

Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina. ICC ga tvrdi da je odgovoran za ratne zločine počinjene od početka ruske invazije, prenosi the Guardian.

ICC tvrdi da su zločini počinjeni u Ukrajini od 24. febrara 2022., kada je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu. Moskva je odbacila optužbe o ratnim zločinima tijekom invazije, dok sam predsjednik Putin ne priznaje ovaj sud.
Osim za Putina, izdan je nalog za hapšenje i ruske povjerenice za prava djece Marije Aleksejevne Lvova-Belove, i to zbog nezakonite deportacije ukrajinske djece.
Suci ovog suda ocijenili su da ”postoje opravdani razlozi za vjerovati da svaki osumnjičenik snosi odgovornost za ratni zločin protupravne deportacije stanovništva i nezakonitog premještanja stanovništva s okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske djece”.
Iako su suci ranije razmatrali izdavanje tajnih naloga za uhićenje, smatrali su kako bi njihovo javno objavljivanje moglo ”doprinijeti sprječavanju daljnjeg počinjenja zločina”.
Međunarodni kazneni sud inače je stalni sud UN-a osnovan 17. jula 1998. godine, a počeo je djelovati 2002. godine u Haagu. Inače radi na slučajevima genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnim zločinima te zločinima agresije.


Izvor
vecernji.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button