SvijetVijesti

Ruska plaćenička grupa Wagner regrutuje nove vojnike na Pornhubu

Ruska plaćenička grupa Wagner iskoristila je nekonvencionalnu platformu za regrutovanje novih boraca u borbi protiv ukrajinskih snaga, objavljujući oglas na popularnoj pornografskoj web stranici Pornhub.

Privatne vojne snage Putinovog saveznika Jevgenija Prigožina suočile su se s problemima regrutovanja plaćenika, pogotovo jer njihovi borci i dalje ginu na prvim crtama fronta, i tako su dale sugestivan oglas u regijama Kemerovo i Volgograd u Rusiji, prenosi Ukrainska pravda.

Rizična reklama prikazuje ženu koja vrti lizalicu u ustima dok glasom potiče gledatelje da se prijave za mjesto u Wagnerovoj grupi. Nejasno je koliko je puta reklama pogledana na Pornhub-u i koliko je dugo bila na stranici.

“Mi smo najbolja privatna vojska na svijetu. Regrutujemo borce iz svih regija Rusije… Nemojte masturbirati, idite raditi u Wagnerovu PMC,” čuje se u 15-sekundnom oglasu prije nego se telefonski broj koji je navodno povezan s Wagneromovom grupom pojavi na ekranu.

Plaćenička grupa, koja je uzela vodeću ulogu u ukrajinsko-ruskom rata i zaradila međunarodnu osudu za svoje napore, postala je poznata po svojim originalnim taktikama regrutovanja, kao što je regrutovanje sirijskih izbjeglica ili ruskih zarobljenika.

Wagnerova grupa je nudila pomilovanje osuđenicima ako prežive šestomjesečnu službu u Ukrajini, dok je transkript koji je američko ministarstvo odbrane objavio u julu optuživao Wagnerovu grupu za novačenje plaćenika iz Libije i Sirije.

“Od početka marta 2023. Wagner je uspostavio timove za pristupanje u sportskim centrima na najmanje 40 lokacija širom Rusije,” saopćilo je rusko ministarstvo odbrane u ponedjeljak.

Wagner navodno traži ljude sa i bez vojnog iskustva u dobi od 22 do 50 godina za uloge pješačkih, artiljerijskih i drugih borbenih stručnjaka, prema povjerljivom oglasu objavljenom na kanalu Telegram povezanom s Wagnerom. U objavi je također navedeno da su psiholozi, medicinari i vozači potrebni kao dio posebne akcije zapošljavanja.

Regrutovali su najmanje 20.000 zatvorenika da sudjeluju u ruskoj invaziji na Ukrajinu, no u decembru je Reuters prenio da bi broj mogao biti čak 40.000. Procjena Bijele kuće iz februara navodi broj ubijenih ili ranjenih Wagnerovih boraca od početka invazije u februaru 2022. došao na više od 30.000.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button