TehnologijaZanimljivosti i zabava

Kraj ovih cipela ne trebate bicikl, romobil, pa ni auto (VIDEO)Radi li se o najboljem prijevoznom sredstvu za kretanje gradom?

Motorizirane cipele, bolje rečeno nastavci za cipele, zovu se Moonwalkers, a kad vidite snimku s njihovog testa, bit će vam jasno zašto se zovu baš tako. Radi se o potpuno novom obliku osobnog transporta koji i dalje traži od korisnika da hoda, ali uz bitno veću brzinu.

Konkretno, koristeći proizvod Shift Moonwalkers uz opterećenje normalnog hoda kretat ćete se 2.5 puta brže. Ovaj izum predstavljen je prošle godine uz cilj prikupljanja oko 90.000 USD za okončanje razvoja i pokretanje proizvodnje. Prikupljeno je 329.000 USD, a prvi par ovih cipela već je isporučen kupcu.

Izgledom podsjećaju na klasične koturaljke. Međutim, svaka “koturaljka” ima 10 kotačića, a svi su pogonjeni elektromotorom. Njihov rad nadziru senzori, a pritom lijeva i desna “koturaljka” međusobno komuniciraju i razmjenjuju podatke.

Sudeći po videu, u praksi sustav odlično funkcionira. Maksimalna brzina je 11 km/h, a pritom im je za zaustavljanje dovoljno tek nešto više od jednog metra. Za penjanje stepenicama ne treba biti akrobat, a u njima možete hodati i po grbavom terenu kao što je gradski asfalt pun rupa i kojekakvih neravnina. Konačno, baterije se napune putem USB-C priključka za 90 minuta i pružaju doseg od 10 km.

Trenutna cijena je 1399 USD uz isporuke tokom ljeta.Izvor
index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button