Svijet

Španska princeza u septembru kreće na trogodišnju vojnu obuku
Španjolska prijestolonasljednica Leonor u septembru će započeti trogodišnju vojnu obuku, priopćila je ministrica obrane Margarita Robles. Dodala je da će najstarija kći kralja Filipa VI., koja u oktobru puni 18 godina, pohađati Opštu vojnu akademiju španjolske vojske u sjeveroistočnom gradu Zaragozi u akademskoj godini 2023.-2024.

Nasljednica španjolskog prijestolja potom će provesti godinu dana u pomorskoj školi u sjeverozapadnoj regiji Galiciji te godinu dana u Avioakademiji u jugoistočnoj regiji Murciji, kazala je Robles novinarima. Nakon sastanka vlade ministrica je pojasnila kako Kraljevska palača smatra da Leonor “mora proći vojnu obuku, poput svog oca kralja Filipa, kao što je uobičajeno u ostalim parlamentarnim monarhijama”.

Možda će Vas zanimati i:

“Posljednjih godina uložili smo znatne napore da bismo u oružane snage uključili i žene”, rekla je.

Princeza bi krajem maja trebala završiti dvogodišnje obrazovanje na UWC Atlantic Collegeu u Walesu. Krene li očevim stopama, nakon što završi vojnu obuku, pohađat će univerzitet u Španjolskoj, a potom će magistrirati u inozemstvu. Kralj Filip VI. studirao je pravo na madridskome Univerzitetu Complutense, a potom je magistrirao međunarodne odnose na Univerzitetu Georgetown u Washingtonu.

Monarhija se bori da popravi svoj imidž

Španjolska kraljevska palača pojasnila je da se “u europskim parlamentarnim monarhijama poštuje tradicija u skladu s kojom budući šefovi država moraju imati i vojnu karijeru”. U priopćenju se podsjeća i da će prema španjolskom ustavu princeza Leonor postati čelnica oružanih snaga kada stupi na prijestolje.

Španjolska monarhija se bori da popravi svoj imidž nakon niza skandala koji su je pratili u proteklih nekoliko desetljeća, a uglavnom su povezani s bivšim kraljem Juanom Carlosom, koji je abdicirao 2014. u korist svog sina zbog slučaja porezne prevare koji uključuje i neke članove kraljevske porodice.Izvor
Index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button