SvijetTehnologijaZanimljivosti i zabava

Radnici Googlea u štrajku u Švicarskoj, najavljeno gašenje 12.000 radnih mjesta širom svijetaStotine Googleovih radnika u švicarskom gradu Cirihu stupile su u srijedu u štrajk u znak prostesta protiv više od 200 uručenih otkaza. U januaru je Googleova matična kompanija Alphabet objavila da planira zatvoriti ukupno 12.000 radnih mjesta širom svijeta, što je šest posto njene radne snage, navodi Reuters.

Odluka o otkazima vremenski se poklopila s valom gašenja radnih mjesta u kompanijama šiom SAD-a, posebno u tehnološkom sektoru, gdje su kompanije od početka godine otpustile više od 290.000 radnika, navodi se na stranici za praćenje otkaza na tržištu rada Layoffs.fyi.

Radnici Googleovog odjela u Cirihu, u kojem radi oko 5.000 uposlenih, protestvovali su protiv najavljenih otkaza već u februaru ove godine.

Predstavnik sindikata radnika u IT sektoru Syndicom rekao je da je više od 2.000 radnika ponudilo da im se umjesto uručivanja otkaza smanje plate i broj radnih sati. Google je odbio njihov prijedlog.

– Naši članovi u Google Cirih i svi uposlenici koji se pridružuju štrajku iskazuju solidarnost s otpuštenima – rekao je glasnogovornik Syndicoma. “Smeta im netransparentnost u otkazima, a posebno su razočarani što Google otpušta radnike iako iz godine u godinu zarađuje milijarde dolara.”

Glasnogovornik Googlea rekao je da je kompanija odlučila smanjiti broj uposlenih kako bi broj radnih mjesta bio “u skladu s najvišim prioritetima.”

– Proces savjetovanja u Švicarskoj završen je i obaviješteni su uposlenici čija su radna mjesta pogođena – rekao je glasnogovornik Googlea.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button