KulturaSvijetZanimljivosti i zabava

Zašto je film Everything Everywhere All at Once odnio 7 Oscara

SF komedija redateljskog dvojca Dana Kwana i Daniela Scheinerta pokorila je 95. dodjelu Oscara, potvrdivši 7 od ukupno 11 nominacija. Film je zaslužan za činjenicu da je prvi put (formalno) azijska glumica nominirana i nagrađena Oscarom u kategoriji najbolje glavne glumice.

Michelle Yeoh (Crouching Tiger, Hidden Dragon), porijeklom iz Malezije, postala je prva Azijka koje se Akademija sjetila u dugoj 95-godišnjoj povijesti Oscara, a “prvi put” se dogodio i legendi američke kinematografije Jamie Lee Curtis, koja je zlatni kipić osvojila u kategoriji najbolje sporedne glumice, i to nakon što je prošle godine okončala najdugovječniju horor-franšizu Halloween.

Možda će Vas zanimati i:

Oscara je dobio i scenarij, ali i glumac Ke Huy Quan (Indiana Jones, Goonies), koji je davno u Ameriku stigao brodom, onako kako to najviše vole oni koji puste suzu uz srceparajuće priče došljaka koji su uspjeli ostvariti američki san.

Naslov koji se sinoć izgovorio najviše puta, Everything Everywhere All at Once, zaista najbolje opisuje ono što se događa u kinesko-američkom filmu. Sve na jednom mjestu možda bi bolje dočarao samo megalomanski slogan “Daj mi sve sad i odmah”.

Hrenovke umjesto prstiju, možeš biti ko god hoćeš, u jednoj stvarnosti si glumica, u drugoj se boriš kao Jackie Chan, a boriš se dildoima, i ostale “uvrnute” scene samo su jedan mali dio priče iz multiverzuma koje omogućava čudesna aplikacija.

Tri cjeline

Radnja je podijeljena u tri cjeline, čiji naslovi zajedno kreiraju ime filma. Disfunkcionalna porodica kineskih imigranata vodi praonicu rublja u Americi. Evelyn Quan Wang (Michelle Yeoh) s mužem Waymondom (Ke Huy Quan) i kćeri Joy (Stephanie Hsu) živi u haotičnoj svakodnevici ispunjenoj nezadovoljnim klijentima, zahtjevima dementnog oca i kćeri koja se outa kao lezbijka.

Jednog dana porodica se uputi u poreznu upravu, gdje promućurna i za svoj predani rad nagrađivana službenica Deirdre Beaubeirdre (igra je izvrsna Jamie Lee Curtis) uvidi kako je Evelyn kupila aparat za karaoke i nezakonito ga prijavila kao poslovni trošak. Razgovor protječe u netom otkrivenoj mogućnosti u koju ju je uveo njen suprug – da uz pomoć aplikacije i slušalica putuje kroz metaverzume u kojima može biti majka, glumica i ratnica.

Događa se sukob s poreznom službenicom pa priča vodi ka zapletu neslućenih razmjera.

Alternativne stvarnosti se miješaju kao da su u bubnju perilice za rublje, s centrifugom podešenom na 1000 obrtaja. Likovi se sele iz jedne stvarnosti u drugu, susrećući se s raznim verzijama svojih ličnosti. Glavna junakinja saznaje da je dobra u svemu što radi u svojim alternativnim metaverzumima, i to baš zato što je tako loša u svemu što radi u stvarnom životu, kako joj kaže njezin suprug.

Uloga majke u kapitalističkom društvu

Film na IMDb-ju ima ocjenu 8.0 i zapažen rezultat na box officeu. Veliki uspjeh filma krije se u činjenici da njegova priča pod okriljem woke agende progovara o porodici, američkom snu i ulozi majke u kapitalističkom društvu. Žene danas žongliraju između posla, porodičnih obaveza i zahtjevnog majčinstva tako da im trebaju supermoći kako bi sve mogle stići.

Majkama su svi uglavnom i zahvaljivali sinoć, a najemotivnija je bila Jamie Lee Curtis, koja je svojoj majci Janet Leigh (nezaboravnoj po ulozi u Hitchcockovom Psychu) na pozornici teatra Dolby doviknula da je osvojila Oscara.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button