Lifestyle

Ponedjeljak koji se voli: Vrijeme je da odagnate brigu

Marijana KlapićVrijeme je za brigu. Ali stvarno,hajde da brinemo. Hajde da danas ,tačno u 17h počnete da brinete o svim onim mogućim i nemogućim scenarijima koje motate po vašoj glavi.

Pošto je dan već počeo, a do 17 sati imate još puno vremena, do tada, usmjerite svoju pažnju i fokus na one stvari i radnje koje vam donose olakšanje i od kojih se osjećate dobro.

Možda će Vas zanimati i:

Šta je ustvari briga?!

Ona je neproduktivna vrsta razmišljanja o potencijalno lošim situacijama u budućnosti, a to može uključivati razne osjećaje kao što je strah od odbijanja ili neuspjeha, razne misli o nesrećema ili nekim događajima sa negativnim ishodima.

Sa takvim razmišljanjem mi se vrtimo u krug, kroz glavu nam prolazi šta sve može da krene loše, stvaramo scenarije našeg reagovanja, šta ćemo reći, kako ćemo postupiti, a u stvari sve mi to zamišljamo unaprijed, a ono što je realno i stvarno, da mi ne znamo da li će se to uopšte  desiti.

Briga neće pomoći, niti će vas zaštititi.

Naprotiv, ona će nas iscrpiti i izvući će i zadnje atome snage i opet bez bilo kakvog konkretnog rješenja. Ona ne mijenja apsolutno ništa, ona nas ne podržava niti čini da nam bude lakše, već nas još više uvlači u svoje dubine i ne dozvoljava nam da dignemo glavu i vidimo svjetlo iznad nas.

Danas na ovaj Ponedjeljak koji se voli razmislite da li brinete previše i kako ta briga utječe na vaš svakodnevni život!?

Ako ste od onih koji brinu previše i ako to već na veoma ozbiljan način utječe na vaš život u smislu da niste funkcionalni i da ste pod stresom, onda je odličan momenat da učinite nešto za sebe tako što ćete naći i rasporediti vrijeme za brigu.

Da, dobro ste pročitali.

Raspordite vrijeme je za brigu.

A evo kako;

Odredite tačno vrijeme i mjesto gdje ćete se posvetiti onome što vas muči.

Kada tokom dana primjetite da počinjete brinuti o nečemu, zapišite što više tih misli i asocijacija i odgodite brigu za kasnije.

Što više toga uspijete zapisati postoji velika vjerovatnoća da će mnogo toga što ste zapisali izgubiti na značaju i biti nevažno baš zato što ste stavili na papir i shvatit ćete da nema smisla o tome uopšte razmišljati.

Na ovaj način oslobađate prostor za one misli koje vam jačaju samopuzdanje i koje vam pomažu

Da budete kreativni, slobodni i svjesni da promjena nije jednostavna, ali je moguća.

Autorica teksta: Marijana Klapić
Trenerica ličnog i profesionalnog razvoja
Instagram: Ponedjeljak koji se voli 
+387 61 73 11 72
klapicmarijana93@gmail.com

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button