Kameleon projektiTotalno pozitivna ličnost godine

Mlada kaligrafkinja iz Gračanice predstavila svoje radove u inostranstvuRadio Kameleon kroz Totalno pozitivnu ličnost godine prepoznaje i predstavlja ljude i organizacije koji su u prošloj godini na bilo koji način pomagali drugima i koji su ostvarili izvanredne rezultate u svojim poljima. Pogledajte ko su sve Totalno pozitivne ličnosti 2022. godine na OVOM LINKU

Zana Tahirović Hadžić je mlada kaligrafkinja iz Gračanice. Njen rad i trud je priznat od ljudi koji je okružuju, što za nju predstavlja pravo zadovoljstvo. Zana je završila Građevinski fakultet u Tuzli, a sada je profesorica u srednjoj školi gdje predaje građevinsku skupinu predmeta, dok se kaligrafijom bavi osam godina.

Možda će Vas zanimati i:

“Kaligrafijom sam se počela baviti u septembru 2015. godine nakon završetka kursa u Gračanici. Kurs je trajao dva mjeseca, a prijavila sam se iz znatiželje. Širi pojam kaligrafija tek sam upoznala na kursu, nakon prvih časova, puno mi se svidjelo nakon čega sam krenula da istražujem i učim još više,i tako stigla do Mostara gdje je dopunjavala svoje znanje i umijeće uz svjetskog kaligrafa Muniba Obradovića“, rekla je Zana.

Nakon kursa Zana je napravila nekoliko levhi kako bi čula mišljenje svojim prijatelja, nakon čega
su u kratkom roku uslijedile prve reakcije, narudžbe i gotovanja u emisijama.. Zana kaže da je tako sve počelo, a samim tim krenuli su pozivi za prve izložbe.

Umjetnost lijepog pisanja

Kaligrafija je umjetnost lijepog pisanja rukom uz pomoć pera, kista, tinte ili nekog drugog pribora za pisanje. Zana kaže da je materijal teško nabaviti, pa ga često dobavlja iz drugih zemlja. Kaligrafija u Bosni i Hecegovini postaje sve popularnija, iz razloga što se ručni radovi više cijene. “Materijal za kaligrafiju je jako teško nabaviti jer baviti se kaligrafijom u Bosni je rijetkost pa se zato koristi isključivo improvizani materijal. Pisanje levhi radi se kalemom, tintom na ručno rađenom papiru. Ručno rađeni papir mora biti glatke teksture, kalemi se prave od bambusne trske, dok tintu nabavljam u stranim zemljama”, dodala je Zana

Ova zanimljiva umjetnost zahtijeva mnogo truda, a da bi rad u konačnici izgledao onako kako treba da izgleda treba mu posvetiti puno ljubavi i pažnje. Njeni radovi se često traže povodom raznih prilika, a najčešće povodom rođendana, godišnjica, rođenja djeteta, a posebno bajrama.

Zana je do sada imala nekoliko izložbi širom BiH, izložbu u Novom Sadu, Njemačkoj, Austriji , te učestvovala na međunarodnom festivalu umjetnosti U Iranu, gdje je osvojila i nagradu za svoj rad. To je, kaže, bilo ostvarenje njenog dugogodišnjeg sna jer je tamo posjetila znamenitosti o kojima je maštala.

Prethodna godina je bila jako uspješna za nju, jer je imala najvise izložbi otkako se bavi kaligrafijom, iako je mislila da će se pozdraviti sa svojim hobijem nakon što je stigao najmlađi član porodice.

Od januara 2022.g do januara 2023.godine slijedile su izložbe u: Sarajevu ( Igmanska džamija)

Konjic, Beč (2 puta), Gračanica i Njemačka ( Ulm i Kempten).

Zana svoje vrijeme značajno posvjećuje mladim osobama koje su zainteresovane za kaligrafiju, pa samim tim i održava časova podučavanja ove umjetnosti u vidu kurseva i radionica. Nakon više godina rada, Zana na svom radu primjećuje veliku razliku, što je podstiče da više uči i radi. Ova mlada umjetnica posjeduje i kaligrafsku galeriju *Diwani* u sklopu Osman – kapetanove medrese u Gračanici koju je uredila u bosanskom stilu, gdje možete doći popiti kahvu i pogledati njene izložene radove.

Zana je nominovana za Totalno pozitivnu ličnost godine u kategoriji Kultura i umjetnost, a za nju glasajte na OVOM LINKU.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button