TZ in my ♥

Čuvari folklorne tradicije Središnje Bosne u Tuzli (11-03-2023)

Čuvari folklorne tradicije Središnje Bosne u Tuzli (11-03-2023)

HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan Tuzla u subotu 11. ožujka 2023. godine u Hrvatskom kulturnom centru u Tuzli s početkom u 19,00 sati ugostiti će Napretkovce iz Busovače i upriličiti Večer tradicijske kulture uz nastup folklorne i izvorne pjevačke skupine.

HKD Napredak Busovača, sa svojom folklornom skupinom, zasigurno je čuvar tradicije u Busovači i Srednjoj Bosni, što potvrđuje činjenica da su osnovani još davne 1907. godine i trajali sve do početka Drugo svjetskog rata, kada mu je rad bio zabranjen. Društvo svoj rad obnavlja u travnju 1991. godine, gdje se nakon pet godina osniva folklorna sekcija, tamburaška skupina, izvorne pjevačke skupine te ženski zbor. Upravo su ti prvi članovi tadašnje folklorne sekcije postavili odličan temelj za daljnji razvoj i širenje sekcije.

Možda će Vas zanimati i:

Za Hrvatski glasnik govorio je umjetnički voditelj sekcije Ivan Križanović i tim povodom kazao kako HKD “Napredak” Busovača danas broji nešto više od 200 članova koji djeluju kroz razne sekcije: folklorni sastav, tamburaška skupina, izvorne pjevačke skupine, kazališna sekcija te mažoretkinje.

“Zahvaljujući vrlo aktivnom radu folklorne sekcije ona je vremenom prerasla u folklorni sastav koji broji više od 150 članova podijeljenih u četiri starosne skupine (mali folkloraši, pripremni sastav, izvedbeni sastav i veteranski sastav). Sastav se prije svega bavi očuvanjem tradicijskih napjeva, plesova, nošnje i običaja Hrvata iz Busovače te Hrvata iz Središnje Bosne, ali i scenskim prikazom folklorne baštine i drugih krajeva kako Bosne i Hercegovine tako i Hrvatske. Bilo koja kulturna manifestacija u Busovači je nezamisliva bez sudjelovanja članova naše podružnice, a zadnjih 14 godina, jedan put godišnje (pred kraj godine), priređuje se godišnji koncert pred mnogobrojnom publikom gdje sastav prezentira svoj godišnji rad. Već 10 godina članovi Sastava polovinom rujna organiziraju Međunarodnu smotru folklora ‘Srce Središnje Bosne’ na kojoj ugoste više od 300 folkloraša iz BiH, Hrvatske i drugih europskih zemalja. MSF ‘Srce Središnje Bosne’ redovito prati preko 2000 gledatelja. Folklorni sastav HKD Napredak Busovača je ponajviše ponosan na činjenicu da su članovi ovog sastava dočekali i ispratili papu Franju prilikom njegovog dolaska u Sarajevo te da su sudjelovali na svečanom otvaranju Europskih olimpijskih igara mladih. Nastupali su još i na mnogim smotrama, festivalima i večerima folklora kako u BiH tako i izvan granica naše domovine; Zagreb, Beč, Linz, Knin, Vukovar, Otok na Cetini, Tomislavgrad, Žabljak, Kupres, Široki Brijeg, Mostar, Sarajevo, kulturnog spektakla Lijepom našom i mnogi drugi”, kazao je Križanović.

Dodaje kako je 30. rujna 2016. godine je u nakladi HKD-a “Napredak” Busovača objavljena knjiga “Busovačo, lijepa si k’o ruža – Narodni plesovi/igre, pjesme, nošnja i običaji Hrvata Busovače”, pod njegovim autorstvom ali i velikom željom da se ovjekovječi tradicijska kultura Hrvata Busovače, gdje je ova knjiga već pronašla svoje mjesto u eminentnim institucijama kao što je Institut za etnomuzikologiju Muzičke akademija u Sarajevu, Nacionalna i univerzitetska biblioteka te Akademija znanosti i umjetnosti BiH.

Kaže da se Tuzli iznimno raduju, ali i da nas očekuje bogat program uz skoro 80 plesača i pjevača. “Svoj rad će predstaviti folklorni sastav (pripremni sastav, izvedbeni sastav i veteranski sastav) te izvorna pjevačka skupina sv. Anto koja je ponikla upravo u okrilju busovačkog ‘Napretka’. Program će se, prije svega, bazirati na prezentiranju plesne i pjevačke tradicije Središnje Bosne kako one starije – seoske, tako i one ‘novije’ – gradske. Osim pjesme i plesa gledatelji će moći uživati u raznolikoj narodnoj nošnji Hrvata Središnje Bosne. Pored svega ovoga, predstavit će se i kratki segment tradicije Hrvata Bunjevaca kroz bunjevačko momačko kolo. Na kraju, pozvao bih sve vaše čitatelje da u subotu, 11.03.2023. godine dođu u Hrvatski kulturni centar u Tuzli i pogledaju što su to Busovke i Busovljaci pripremili za tuzlansku publiku”, kazao je za Hrvatski glasnik Ivan Križanović.

Tekst – Ivana Perić

Izvor
HKD Napredak Tuzla

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button