BiH

EU donirala četiri terenska vozila za prevoz vakcina zdravstvenim institucijama u BiH


Evropska unija donirala je četiri terenska vozila zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini, dva Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH i dva Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Vrijednost vozila iznosi više od 250.000 KM, a kako je istaknuto tokom današnje primopredaje, obezbijeđena su kroz projekt EU „EU4health“ vrijedan 13,7 miliona eura, koji omogućava nabavku vakcina protiv koronavirusa, opreme i materijala za imunizaciju, opreme za hladni lanac i vozila za transport vakcina.

Šef operativnog odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evopske unije u BiH Gianluca Vannini kazao je da će vozila ojačati hladni lanac zdravstvenog sistema u BiH, kako bi bolje odgovorio na sve izazove u polju imunizacije.

–  Pandemija koronavirusa nam je pokazala koliko je važno ojačati zdravstvene insittucije i omogućiti im da imaju pristup zdravstvenoj opremi. EU je bila uz BiH od prvih dana pandemije. Do sada smo pružili više od 20 miliona eura u grantovima za jačanje medicinskih institucija. EU ostaje predana jačanju i razvoju zdravstvenog sektora u BiH, kao i ostvarivanju dobre saradnje – kazao je Vannini.

Zamjenica šefice predstavništva UNICEF-a u BiH Veronika Vashchenko napominje da današnja donacija ukazuje na dobru saradnju između međunarodnih institucija u BiH u zdravstvenom sektoru.

Foto: FENA – Hazim Aljović

– Vozila će imati bitnu ulogu u unaprijeđenju hladnog lanca zdravstvenih institucija u BiH. Riječ je o vozilima s rashladnim uređajima koja će omogućiti transport vakcina na propisan način. Ovo je prvi put da se doniraju certificirana vozila koja imaju odobrenje Svjetske zdravstvene organizacije, a koja omogućavaju transport vakcina u odgovarajućem temperaturnom rasponu – navela je.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić vjeruje da će vozila značajno unaprijediti distribuciju vakcina protiv koronavirusa, ali i drugih vrsta vakcina.

Foto: FENA – Hazim Aljović

– Donirana vozila će se koristiti za distribuciju svih vakcina koja su i regularno u upotrebi. U aktivnijem razdoblju pandemije virusa COVID – 19 Zavod je distribuirao 1,3 miliona doza vakcina. To je samo jedna od naših aktivnosti koje smo realizirali tokom pandemije. Sve donacije koje smo dobili od Evropske unije su nam mnogo značili, kao i donacije drugih naših partnera – izjavio je Skočibušić.

Epidemiolog i pomoćnica direktora za medicinske poslove pri Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović zahvalila se na efikasnoj podršci koju je Institut imao u jeku pandemije od međunarodnih partnera.

– Tada nam je pomoć bila zaista potrebna. Vakcine su najefikasnije sredstvo u borbi protiv zaraznih bolesti, a za adekvatnu vakcinaciju nam je potrebna oprema kao što su donirana vozila. Moramo imati adekvatne kapacitete za čuvanje i transport vakcina. Do sada smo koristili kutije za transport vakcina, a s ovim vozilima će to biti mnogo lakše – kazala je Aćimović.

Donirana vozila će omogućiti efikasniji transport svih vrsta vakcina, ispuniti uslove za očuvanje kvaliteta i sigurnosti hladnog lanca i time osigurati djelotvoran i bezbjedan proces imunizacije.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button